piątek, 20 lutego 2015

Bezglutenowy chleb na drożdżach

Przepis na ten chlebek nie ucieszy niestety ani wegan, ani uczulonych na jajka - są w tym przepisie absolutnie niezbędne. To one odpowiadają bowiem za lekko biszkoptową strukturę chleba. Tych, którzy jajek unikają, zapraszam do wypróbowania przepisu na chleb owsiano-gryczany. Polecam również dodatek bogatej w błonnik gumy ksantanowej, która jest składnikiem bezpiecznym, choć też czasem alergizuje. Bez niej jednak chleb też się uda, można zamiast tego dodać babkę płesznik - spełni rolę brakującego glutenu.
Produkty użyte w tym przepisie pochodzą ze sklepu:
 http://centrumsylwetki.pl/
oraz
http://drpelc.pl/

 Składniki:

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej (dałam szklankę mąki z łubinu i szklankę ryżowej - można próbować też z innymi)
  • 3/4 szklanki skrobi z tapioki (lub innej skrobi)
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 2 płaskie łyżeczki gumy ksantanowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • paczuszka drożdży suszonych (12 g)
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 szklanka ciepłej wody (temperatura ok. 45 stopni C)
  • 1 szklanka ciepłego mleka (dałam domowe mleko z nerkowców)
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki oleju (dałam ryżowy)
  • 1 łyżka miodu
W jednej misce mieszamy drożdże, cukier, mleko i wodę. Odstawiamy na parę minut aż drożdże zaczną pracować (pojawią się bąbelki)
W drugiej misce mieszamy mąki, płatki, gumę, sól i sodę. 
W trzeciej misce mieszamy roztrzepane jajka z olejem i miodem
Składniki z drugiej miski wlewamy do pierwszej. mieszamy. Dodajemy zawartość trzeciej miski. Mieszamy 2-3 minuty - najlepiej mikserem lub blenderem z trzepaczką (to konieczna część, by napowietrzyć ciasto). Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Umieszczamy ciasto w formie do chleba. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Tuż przed włożeniem do pieca smarujemy wierz pędzlem zamoczonym w zimnej wodzie lub roztrzepanym białku jajka. 
Pieczemy ok. 40 minut. 
Chlebek doskonale smakuje też z tostera - spróbujcie!






***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

7 komentarzy :

  1. Tak szukam jajek w składnikach ale nie mogę ich doczytać ? Czy to małe niedopisanie ? :D Chleb wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym mozna zastapic platki jaglane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dowolnymi otrebami lub platkami owsianymi, ale rozdrobnionymi lub zmielonymi

      Usuń
  4. Czy paczuszka drożdży suszonych 12g odpowiada saszetce drożdży suszonych instant 7g Oetkera?

    OdpowiedzUsuń