sobota, 8 listopada 2014

Cukinia zapiekana z pomidorem i serem. Smak prostoty.

Szukacie czegoś na kolację, co doskonale zastąpi powszechne kanapki? A do tego będzie proste i smaczne? Proponuję w takim razie cukinie zapiekane z pomidorem i mozzarellą. Tylko tyle, albo aż tyle

Składniki:

  • 2 niewielkie cukinie
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz lub dowolne ulubione przyprawy

Cukinie myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ (nie wyrzucajcie go, to dobry dodatek do wszelkich potrawek, gulaszy itp. - wystarczy dodać kaszę, sos pomidorowy i jakieś zapuszkowane strączki i szybki obiad gotowy). Solimy i odstawiamy na parę minut, po czym nadmiar soli wycieramy ręcznikiem kuchennym. Wykładamy pomidorem pokrojonym w plastry i mozzarellą. Przyprawiamy Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 20 minut.























***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com



4 komentarze :

  1. W opisie bloga kuchnia bez mleka, a w składzie potrawy mozzarella....coś nie tak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fakt,zdarzają się produkty mleczne, na ogół kozie, krowie rzadziej. Nie napisałam jednak, że to kuchnia bez nabiału, a mleka zwierzęcego w czystej postaci nigdzie tu nie ma. Może jednak powinnam zmienić ten opis, bo wprowadza w błąd.

      Usuń
  2. Podobno nie łączy się pomidorów i sera ? Połączenie to źle wpływa na stawy. Wiesz coś na ten temat ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam o tym, tj. o niekorzystnym połączeniu pomidorów i twarogu, czyli różnych kwasów z pomidora i wapnia z sera. Ale po pierwsze, to nie są teorie podparte żadnymi wiarygodnymi badaniami, a po drugie, sądzę, że te kwasy (askorbinowy czy jabłkowy) poddane wysokiej temperaturze podlegają neutralizacji. A nawet jeśli nie, na pewno nie zaszkodzą jeśli nie będziemy jeść tego codziennie.

      Usuń