Bezglutenowe ciasto ze śliwkami |
A po bezglutenowe mąki, bezglutenowy proszek do pieczenia (kamień winny) i wiele innych zdrowych produktów zapraszam do sklepu http://drpelc.pl/.
Uwaga! Wydłużamy promocję - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Składniki:
- 2 szklanki mąki (u mnie owsiana i kukurydziana w równych proporcjach; może być też ziemnaczana miast kukurydzianej)
- 3/4 szklanki cukru (u mnie kokosowy - jeśli nie macie, polecam brązowy lub ksylitol)
- pół szklanki oleju (u mnie rozpuszczony olej kokosowy, nierafinowany)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jaja
- kg owoców (u mnie tym razem śliwki, ale z truskawkami czy jagodami też wychodzi bezbłędne)
Jajka ubijamy mikserem, dodając stopniowo cukier aż uzyskamy puszysta masę. Wlewamy olej i jeszcze chwilę miksujemy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i uzyskany mix powoli wsypujemy do masy jajecznej. Wrzucamy owoce pokrojone w ćwiartki i mieszamy. Masa będzie bardzo gęsta, ale taka ma być. Wylewamy całość na blachę (u mnie silikonowa tortownica) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. pół godziny.
**
Zapraszam też do odwiedzenia mojego drugiego, tym razem podróżniczego bloga
"Owoce c ciastem" - to zdecydowanie to, co lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńProsty i bardzo dobry przepis! Zjedzone całe w ciągu jednego dnia;)
OdpowiedzUsuńA z innymi owocami robiłaś? np z jabłkami?
Cieszę się, że smakowało. Tak, robiłam je już z truskawkami, z borówkami, z jabłkami i cynamonem. Wiśnie też się nadadzą
OdpowiedzUsuńa może macie pomysł, jak zrobić to ciasto w wersji wegańskiej - bez jajek?
OdpowiedzUsuńspróbuj dodać banana i 2 łyżki siemienia zalanego wrzątkiem
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio podobne :) Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zajadam to ciasto :) zrobiłam identycznie jak w Twoim przepisie - wyszedł idealnie! Pierwsze ciasto bezglutenowe jakie jadłam do tej pory które naprawdę smakuje
OdpowiedzUsuń:) Dziękuje za przepis :)
Super! Bardzo się cieszę, że smakuje. Też lubię to ciasto:) I pomyśleć, że jest takie proste!
UsuńWitam, czy moge zamienić make na ryżowa lub gryczana?
OdpowiedzUsuńJasne.lepiej jednak wymieszać bo gryczana jest intensywna a ryżowa krucha
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńJasne.lepiej jednak wymieszać bo gryczana jest intensywna a ryżowa krucha
UsuńZrobiłam zgodnie z zaleceniem :) bardzo dziekuje, bo wyszło super - prawie sie nie czuje, ze bezglutenowe! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńCieszę się że smakowało. Pozdrawiam
UsuńCzy można zrobić z podwójnej porcji na większą blachę?? Upiecze się?? Ktoś próbował??
OdpowiedzUsuńRaczej tak,tylko wydłuż nieco czas pieczenia
Usuńtak, czas pieczenia musi być około 20 min dłuższy, bo środek będzie mokry.
UsuńCzy można zrobić z podwójnej porcji na większą blachę? Upiecze się? Ktoś próbował?
OdpowiedzUsuńDzien dobry :)
OdpowiedzUsuńczy zamiast oleju mogłabym rozpuscić masło? :)
Tak
UsuńJest pyszne!!!
OdpowiedzUsuńDzieciaki są zachwycone
Dziękuję bardzo za przepis :)
Nie napisałaś ile ma kalorii całość, ile jest porcji i jaką ma kaloryczność i waga 1 porcja. Gdybyś mogła uzupełnić.
OdpowiedzUsuńZrobilam ciasto dokladnis z przepisu i pieklam pol godziny ale ciasto jest cale mokre. Wogole nie upieczone. Jak to mozliwe?
OdpowiedzUsuńNie wiem może to kwestia piekarnika. Włóż jeszcze na 10-15 minut, choć może być zakalec
UsuńU mnie było podobnie, pieklam 15 minut dłużej i jest pyyyysznie 😍😍😍
UsuńPrzepyszne :)))) bardzo dziękuję za świetny przepis :) sciskam mocno😘😘😘
OdpowiedzUsuńjakiej wielkości jest forma?
OdpowiedzUsuńjakiej wielkości jest forma?
OdpowiedzUsuńklasycznej tortownicy
Usuńklasycznej? to jest o średnicy?? - ja mam 20 cm ale nie wiem czy to standardowy rozmiar
OdpowiedzUsuńno nie, standardowa to 24 cm.
UsuńPierwszy raz, z braku czasu pieklam zgodnie z czasem z przepisu i nie sprawdzilam czy sie upieklo w srodku... dopiero jak przestyglo i zabralam sie do krojenia olazalo sie ze 30min to za krotko, srodek jest zakalcowaty, ale w smaku jest przepyszne☺ nastepnym razem przetrzymam dluzej albo troszke inaczej wyloze. Robilam wczesniej szarlotke z innego przepisu i czesc ciasta podpiekalam, dopiero potem owoce; mysle ze moj piekarnik bardziej lubi taki sposob�� dziekuje za przepis i pozdrawiam☺
OdpowiedzUsuńZawsze lepiej sprawdzać - i ze względu na piekarnik i owoce- jeśli mają więcej soku wymagają dłuższego pieczenia.
UsuńDzięki za przepis! Ja zastapilam proszek do pieczenia łyżeczką sody oczyszczonej, zrobiłam częściowo z mąki ziemniaczanej, dodałam pół szklanki mleka sojowego i łyżkę siemienia lnianego, i też fajne!
OdpowiedzUsuńmleko i siemię to zamiast jajek? Fajny pomysł, dzięki za info
UsuńA czy zamiast cukru moze byc miód i w jakiej ilosci?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale sądzę, że można zaryzykować - najwyżej ciasto będzie bardziej wilgotne. Dałabym pół szklanki, najlepiej jakiegoś delikatnego w smaku.
UsuńPodziel się efektem, jeśli zdecydujesz się zrobić. Pozdrawiam
W końcu dziś zrobiłam. Wyszło ekstra!!! Dodalam miod wielokwiatowy. Użyłam obrobine mniej niż pół szklanki miodu bo miałam słodkie truskawki i wyszło idealnie. Dzieki za przepis.
Usuńto jest takie ciasto które się zjada w całości i piecze się kolejne!!! :D
OdpowiedzUsuńpychotka!
-Raczi
Spróbujcie to ciacho z śliwka suszona, wcześniej namoczona w gorącej wodzie. Niebo w gębie;)
OdpowiedzUsuńO, ciekawy pomysł. Dzięki!
UsuńDzięki za przepis, ciacho jest rewelacyjne! Dodałam jeszcze trochę mleka ryżowego i pół szklanki mąki pełnoziarnistej żeby zwiększyć objętość ;-) pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis:) Ja dodałam jeszcze do masy sporą garść wiórków kokosowych:) Placek wyszedł równie pyszny:)Polecam wypróbować:)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń3/4 szklanki ksylitolu to zdecydowanie za dużo- ciasto jest bardzo słodkie, pewnie wystarczyłaby 1/2 albo 1/3 szklanki. poza tym ciasto smaczne.
OdpowiedzUsuńMi wyszło strasznie kruche /suche ,a dodałam nawet więcej oleju. :(
OdpowiedzUsuńRobiłam, dzisiaj kolejny raz :) pycha :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne - komentarz na szybko...
OdpowiedzUsuńA trochę więcej teraz - dałam 1,5 szklanki owsianej i 0,5 kukurydzianej, bo... tylko tyle miałam... jajka, olej, proszek bez zmian, zamiast cukru 0,5 szklanki erytrolu. Śliwek na oko :) i wyszło wspaniałe! Faktycznie, ciasto w konsystencji przy wylewaniu, a raczej wykładaniu na blachę zwarte, ale jeśli dobrze kombinuje to ze względu na śliwki, które puszczają sporo soku... gdyby było bardziej mokre to pewnie wyszedłby zakalec, a tak mamy soczyste śliwki i świetnie upieczone między nimi ciacho.
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis.
I piekłam godzinę, upewniając się co pewien czas czy „ już” patyczkiem do szaszłyków wbijając go tam, gdzie rzecz jasna - nie ma mokrej śliwki. Moje ciasto zrobiłam na większej blaszce, więc jest niewysokie, ale tym samym zagwarantowała sobie, ze się upiekło bez niespodzianek. Pierwsze 30 min na 180, następne na 150 stopni „góra-dół”
OdpowiedzUsuńA mozna zrobić tylko z owsianej ?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale sądzę że można zamienić kukurydzianą na owsianą, ale skrobię lepiej zostawić. Pamietaj jednak że mąka owsiana nie jest tak neutralna w smaku jak kukurydziana czy ryżowa, to może przełożyć się na smak ciasta.
UsuńA mozna zrobić tylko z owsianej ?
OdpowiedzUsuńSpróbuje z pół szklanki mąki kukurydzianej i półtora szklanki owsianej . Dziękuję i pozdrawiam 😀
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne.Rodzina była zachwycona.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto - polecam
OdpowiedzUsuńBardzo dobre jak na bezglutenowe 😃
OdpowiedzUsuńBardzo dobre jak na bezglutenowe 😃
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne! Piekłam dłużej o jakieś 15 minut, i dałam pół szklanki cukru, ale ciasto pycha:)
OdpowiedzUsuńNormalnie niebo w gebie :) Wziełam się za to ciasto myśląc że owoce w cieście to wyjdzie zakalec... A wyszło cudo! Było już ze śliwkami, a teraz jest z gruszeczką - mniam :) Dziękuję za ten przepis. Bardzo się cieszę że tu trafiłam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDoskonałe!!
OdpowiedzUsuńTo ciasto stało się przebojem tej jesieni😃 Daję po szklance mąki ziemniaczanej i kukurydzianej. I już myślę czym zastąpić śliwki gdy minie na nie sezon🤔 Jakieś propozycje? 😘
OdpowiedzUsuńJabłka, gruszki - cokolwiek. Ja dziś probuję to ciasto z mrożonymi truskawkami. Dodam może troche mąki kokosowej żeby nie było za mokre. Zobaczymy czy wyjdzie
UsuńDziękuję za odpowiedź. Diana daj znać jak wyjdzie. Może być trochę za mokre. Chyba że ta mąka pomoże. Jestem bardzo ciekawa. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź. Jak wyszło z tymi mrożonymi truskawkami?
OdpowiedzUsuńNie wyszło :(
UsuńOjoj przykro... A piekłaś z jabłkami? Udaje się? U mnie następne będzie z jabłkami. Ciekawa jestem czy też będzie taka pychota jak ze śliwkami :) W ogóle Twoje przepisy są super i cieszę się że tu trafiłam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki. Od ponad 2 lat blog jest w stanie uśpienia, ale myślę o jego reaktywacji :) Takie komentarze zachęcają. A z jabłkami posypanymi cynamonem piekłam i było ok. Polecam też gruszki i kardamon. Z wiśniami jak sadzę też byłoby Ok, ale przed latem tego nie sprawdze niestety...
OdpowiedzUsuńhej czy mogę użyć miks mąk bezglutenowych ?
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo dobre, ale po 30min.totalnie surowe wokół owoców, dopiero po kolejnych 30min. jest ok co jest o tyle dziwne,że mój piekarnik piecze dobrze i zawsze trzymam się czasu pieczenia w przepisie i jest dobrze. Następnym razem chyba spróbuję wyłożyć ciasto a śliwki powtykać na wierzch. Bo powtórzę na pewno.
OdpowiedzUsuńAnn Ja ostatnio piekłam 1,5 h! Ale wyszło super. Na 170°. Pracuję nad tym ciastem by wyszło idealne bo jest tego warte. Myślę że trzeba wyjąć je jeszcze gorące z blachy i położyć na jakimś ruszcie tak aby spod mógł odparować. Pozdrawiam
UsuńKolejny sezon śliwkowy z ciastem z Twojego przepisu 😋 Pozdrawiam serdecznie 😃
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto bezglutenowe ever! 👍😃
OdpowiedzUsuńPytanko mam - czy mąki trzeba przesiać przez sitko?
OdpowiedzUsuńJa tam jestem zbyt leniwa i nigdy nie przesiewam :)
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź i ten przepis, Pani Dario! Wczoraj wieczorem upiekłam to ciasto :) Po półgodznie partyczek był jeszcze mokry, dopiekłam jeszcze prawie pół godziny i było okej. Zgodnie z sugestiami komentujących dałam pół szklanki cukru brązowego i potwierdzam, że tyle wystarczy. Mąk nie przesiewałam. Wyszło przepyszne! Ten przepis jest o niebo lepszy od poprzedniego, który znalazłam w internecie. Dzięki serdeczne!
UsuńWłaśnie jest w piekarniku. Zamiast mąki owsianej dałam jaglana, zobaczymy co wyjdzie :)
OdpowiedzUsuń