środa, 13 sierpnia 2014

Kruche chlebki jaglano-owsiane.

Bez zbędnych wstępów - podaję przepis na kruche chlebki z kaszy jaglanej. Pochodzi z bloga Smakoterapia, w mojej wersji, nieco zmodyfikowanej, jest bardziej chrupiący.

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 8 czubatych łyżek mąki owsianej
  • 1 czubata łyżka skrobi [u mnie tapioka]
  • łyżka pestek słonecznika
  • łyżeczka czarnego sezamu (może być też biały, delikatnie podprażony)
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki kurkumy, tyleż zmielonej lub całej czarnuszki
  • 2 łyżeczki przyprawy z suszonymi pomidorami (Dary Natury)
  • 30 ml oleju [u mnie z pestek dyni]
  • 1 szklanka wody

Wszystkie składniki oprócz sezamu i słonecznika miksujemy na w miarę jednolitą masę. Ma być raczej rzadka. Dodajemy ziarna, mieszamy i wylewamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-40 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia nacinamy ciasto, by uzyskać kromki w takiej wielkości i kształcie jak lubimy. Studzimy. Trzymamy w blaszanym pudełku z kilkoma ziarenkami soli (wchłonie wilgoć, dzięki czemu chlebki pozostaną kruche).


 Świetnie smakują z pastą z pestek dyni i suszonych pomidorów!



**
Zapraszam też do odwiedzenia mojego drugiego, tym razem podróżniczego bloga 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz