Kolejny przepis z poczekalni, czyli placki z kaszy jaglanej z zielonymi dodatkami, doprawione serem pleśniowym. Wyraziste, w dużym stopniu dzięki dodaniu sera i bazylii. Tym, którzy preferują nieco łagodniejsze smaki, polecam lazur (lub a la lazur z Biedry), a zagorzałym przeciwnikom wszelkiej pleśni - fetę.
To do dzieła!
Polskie pestki z dyni, olej kokosowy, kasze jaglaną i wiele innych zdrowych składników dostaniecie w sklepie http://drpelc.pl/.
Uwaga! Wydłużamy promocję - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na wszystkie produkty. Wystarczy w tabelkę kod rabatowy wpisać: zdrowozakrecona.
Składniki:
To do dzieła!
Polskie pestki z dyni, olej kokosowy, kasze jaglaną i wiele innych zdrowych składników dostaniecie w sklepie http://drpelc.pl/.
Uwaga! Wydłużamy promocję - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na wszystkie produkty. Wystarczy w tabelkę kod rabatowy wpisać: zdrowozakrecona.
Składniki:
- ok. 400 gram, czyli 2 pełne szklanki ugotowanej kaszy jaglanej [KLIK], najlepiej już schłodzonej
- szklanka jogurtu (mój był dość rzadki) lub roślinnego mleka
- 3 jaja
- szklanka mąki z pestek dyni (zmielone pestki dyni)
- 2 garście bazylii
- 100 g pleśniowego sera
- przyprawy, np.: sos sojowy, sól, pieprz, kurkuma, kolendra mielona, oregano, suszony pomidor, papryka ostra
- olej lub masło klarowane do smażenia (u mnie olej kokosowy)
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jajka możemy dodać na końcu, co pozwoli nam odpowiednio doprawić ciasto - pozostałe składniki można bowiem bezpiecznie smakować. Ciasto jest dość gęste, placki wychodzą więc grube - jak ktoś woli cieńsze, może dodać więcej jogurtu.
Placki dobrze się smażą, nie ma problemu z przewracaniem na drugą stronę, nie rozpadają się. Smażymy krótko,w końcu surowych składników są tam tylko jajka, na niewielkiej ilości tłuszczu.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego drugiego, tym razem podróżniczego, bloga
czy mąkę z dyni można zastąpić inną?
OdpowiedzUsuńmożna dowolną. Dałam z dyni żeby było bardziej zielono i wiosennie :)
UsuńCzyli samych pestek dyni już nie dodajemy? Nazwa sugeruje że są tam pestki a nie mąka ;) jak zrobię że zwykła to mam te pestki dodać?
UsuńRacja. Ja zmieliłam pestki dyni na mąkę. Ale jeśli dasz inną mąkę, to pestek dyni już nie musisz dodawać
Usuń