sobota, 26 lipca 2014

Ciastka z bakaliami - bez glutenu i zbóż


Dziś proponuję zdrowe i pożywne ciastka - nie tylko pozbawione glutenu, ale też jakichkolwiek zbóż. Potrzebne nam będą jedynie ulubione bakalie, jaja, trochę słodu i - uwaga - kostka kokosowa (coconut cream). Można taką kupić za parę złotych w sklepach ze zdrową żywnością lub w Kuchniach Świata.

Składniki:

  • szklanka orzechów włoskich
  • szklanka orzechów laskowych
  • szklanka pestek słonecznika
  • szklanka płatków kokosowych (ewentualnie wiórków)
  • 2 duże jaja
  • 4 łyżki syropu daktylowego
  • pól kostki coconut cream
Orzechy rozdrabniamy ale nie na mąkę - ja tego nie zrobiłam i żałowałam:). Wsypujemy je do miski razem z płatkami kokosowymi i pestkami. Można dodać też rodzynki lub inne owoce suszone. Na małym ogniu lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy kostkę, dodajemy do niej syrop i po wystudzeniu - jajka. Masę mieszamy z bakaliami i lepimy ciasteczka, które układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. 
Pieczemy w 160 stopniach do lekkiego zbrązowienia ciastek, uważając, by nie spiekły się nadmiernie.

Ciasteczka z bakaliami


***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego drugiego, tym razem podróżniczego, bloga 




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz