Chlebek bananowy bezglutenowy |
Wypróbowałam już kilka przepisów i ten jest wypadkową tychże z odrobiną mojej fantazji. Jeśli chodzi o smak, banany tu nie dominują, jak w innych tego typu wypiekach, kokos też jest ledwie wyczuwalny. W smaku chlebek ów bardziej przypomina keks, jest jednak bardzo wilgotny, co sprawia, że żadne keksy czy drożdżowe buły nie mogą się z nim równać.
Smakuje doskonale na śniadanie - w wersji sauté, jak również z masłem czy konfiturami - bądź jako coś słodkiego do kawy. Polecam!
Chlebek bananowy oblany syropem daktylowym |
Składniki:
- 300 g mąki owsianej lub pół na pół z jaglaną
- puszka mleczka kokosowego (bez konserwantów)
- 2 dojrzałe banany
- 5 łyżek syropu daktylowego
- garść rozdrobnionego ziarna kakaowca - może być też dobra gorzka czekolada, kilka kostek
- 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy, nierafinowany)
- szczypta soli
- 100 g orzechów włoskich rozdrobnionych, ale nie na miazgę
- 50 g pestek słonecznika
- 2 jaja
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia (gluten free)
- płaska łyżeczka sody
- płatki kokosowe do przystrojenia chlebka
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąki, proszek sodę sól, orzechy, pestki, kakao
W drugiej bełtamy jaja, dodajemy słód, olej, rozgniecione banany. Mieszamy (banany można rozdrobnić ugniataczką do ziemniaków). Wlewamy mleko, mieszamy. Masę wylewamy do miski z suchymi składnikami. Całość po raz kolejny mieszamy. Wlewamy do keksówki posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i dekorujemy płatkami kokosa.
Pieczemy w 180 stopniach ok. godziny. Jak płatki się przypieką, przykrywamy chlebek podwójną folią aluminiowa.
A to moje dzisiejsze śniadanie, z deserem jogurtowo-truskawkowym. Delizioso! Tak naprawdę miał być to chlebek bananowo-truskawkowy, ale o tych truskawkach zapomniałam, więc wylądowały w deserze i nie załuję!
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego drugiego, tym razem podróżniczego, bloga
Jest wysmienity, dziś go upiekłam i zaraz zniknął, świetny i prosty do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Aneta
Cieszę się! Pozdrawiam
UsuńTemperatura 180 st nie jest za wysoka dla orzechów ?
OdpowiedzUsuńGdyby wrzucić te orzechy luzem lub posypać nimi wierzch to tak. Ale temperatura wewnatrz chlebka jest dużo niższa
OdpowiedzUsuńGdyby wrzucić te orzechy luzem lub posypać nimi wierzch to tak. Ale temperatura wewnatrz chlebka jest dużo niższa
OdpowiedzUsuńmój bardzo słabo wyrósł i jest mało słodki ;)
OdpowiedzUsuńChlebki bananowe to nie ciasta, z definicji więc nie są bardzo słodkie, bo służa do jedzenia jak kanapki- tyle że na slodko. Możesz podawac z konfitura, dżemem, masłem orzechowym. A czemu nie wyrósł to nie wiem, mi zwykle rośnie aż za bardzo i pęka w zwiąku z tym. Przyczyn może być wiele: zbyt szybkie otwarcie piekarnika, niezbyt świeże lub za zimne składniki...
Usuń