czwartek, 12 czerwca 2014

Krem czekoladowo-truskawkowy bez cukru i tłuszczu

Sezon na truskawki w pełni, więc dziś proponuję prosty, szybki i jak zawsze zdrowy sposób na małe słodkie (ale bez przesady) co nieco. Czyli krem z truskawek, surowego kakao i awokado, z dodatkiem syropu daktylowego. W mojej wersji dominuje smak czekoladowy, z lekko przebijającą się nutą truskawkową, ale proporcje można tu dostosować do własnych upodobań. Awokado nadaje całości konsystencję kremową, a syrop neutralizuje nieco gorzki smak kakao. Jak ktoś lubi bardziej słodkie, może, rzecz jasna, zwiększyć ilość słodu.


Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 1 awokado
  • 3 łyżki syropu daktylowego
  • 2 czubate łyżki surowego kakao 
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji. Można podawać np. do naleśników czy placków (ja użyłam do cudownie puszystych placków kokosowych - przepis jutro na blogu), ale ostrzegam - istnieje pokusa pożarcia całości jeszcze przed podaniem :) Ten krem uzależnia, a ponieważ nie jest bardzo słodki, można go zjeść naprawdę sporo.



***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego drugiego, tym razem podróżniczego bloga 

1 komentarz :

  1. uwielbiam tego typu kremy:) wczoraj zaserwowałam mojemu chłopakowi czekoladowy z awokado i powiedział że dawno czegoś tak dobrego nie jadł:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń