środa, 11 czerwca 2014

Lekka sałatka z avocado i kozim serem oraz koktajl truskawkowy

Dziś propozycja na obiad (kolację) idealny na upały - lekki, pełnowartościowy i wbrew pozorom pożywny. A jak komu mało, na deser polecam orzeźwiający koktajl z truskawek. Truskawki bowiem, w przeciwieństwie do większości owoców, lepiej jeść po posiłku, poprawiają m.in przemianę materii. Ten koktajl to absolutny klasyk, powstały jedynie z połączenia truskawek, jogurtu (u mnie kozi, domowej produkcji - dwa na kg owoców), laski wanilii (opcjonalnie) i syropy daktylowego. Można dosłodzić czymkolwiek, ale to połączenie truskawek i daktyli jest po prostu doskonałe!!


A oto przepis na sałatkę (1 porcja):

garść rukoli - może być więcej, ja po prostu tyle miałam, można też dać jakąkolwiek sałatę
4 połówki suszonych pomidorów (z oliwy lub namoczone na chwilę we wrzątku)
kawałek koziego sera, ok. 20 g (u mnie z kolorowym pieprzem)
1 avocado
sól do smaku
oliwa z oliwek i kilka kropel cytryny



Wszystkie składniki kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą. I wsio!
Podajemy solo, z pieczywem lub, jak u mnie, z kiełkami.



***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego drugiego, tym razem podróżniczego bloga 
Lato w pełni!

4 komentarze :

  1. Same pyszności. U mnie dziś też awokado.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Prawda?. Dziś robię podobną, tylko z sałatą rzymską. A koktajl już się chłodzi :)

      Usuń