środa, 2 kwietnia 2014

Granola bakaliowa

Przyszła wiosna, więc ciepłe jaglanki i owsianki powoli idą w odstawkę na rzecz nie mniej pożywnych, ale już zdecydowanie wiosenno-letnich śniadań. U mnie zazwyczaj dominuje granola, z którą jest tylko jeden problem – jest tak dobra, ze trudno oprzeć się wyjadaniu z niej rozmaitych wkładek, a nawet zjedzeniu na cucho całej w ramach przekąski J
Polecam podawać z jogurtem naturalnym, najlepiej własnej produkcji [KLIK] i bananem. Można tez dodać owoce suszone, acz nie polecam ich zapiekania, łatwo je spalić, więc lepiej wrzucać do gotowej granoli lub bezpośrednio na talerz.

 Oto przepis na bardzo bakaliową granolę:
2 szklanki płatków (u mnie to mix owsianych, jaglanych, teff i kasztanowych – można dać tylko owsiane albo dowolnie kombinować)
1 czubata szklanka bakalii ( u mnie: orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pestki słonecznika, chipsy kokosowe)
1 szklanka płatków migdałowych
70 g (1/3 kostki) śmietanki kokosowej (np. TAKIEJ) - ewentualnie można zamienić na masło klarowane lub olej kokosowy
2 łyżki słodu (syrop lub miód, u mnie tym razem spadziowy)




W misce mieszamy płatki i bakalie.
W garnku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy miód i kokos. Wylewamy naszą masę do miski z płatkami i bakaliami. Mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni ok. pół godziny. Nie polecam wyższej temperatury, gdyż bakalie tracą wówczas wiele witamin, a w temperaturze powyżej 160 stopni wytwarzają szkodliwe izomery trans. Poza tym w niższej temperaturze nie ryzykujemy tak łatwego przypalenia mieszanki, a tym samym nie musimy czuwać przy piekarnikuJ



7 komentarzy :

  1. Uwielbiam granolę! U mnie każdy kolejny jej słoiczek znika w tempie ekspresowym;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tak samo. Zwłaszcza w połączeniu z bananem i jogurtem naturalnym - mogę takie śniadanie jeść codziennie (w sezonie wiosenno-letnim)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię to! Jednak do tej pory kupowałam, muszę wreszcie sama zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie! Przygotowanie jest proste, można dowolnie dobierać ulubione składniki i co najważniejsze, unikamy niezdrowych tłuszczów i cukru, które na ogół dodawane są do takich gotowych mieszanek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dosyć sztuczności gotowych ze slepu. Bakalia są, płatki też, więc dziś robimy granolę według Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  6. super, poleciłem ten przepis u mnie w pracy

    OdpowiedzUsuń