czwartek, 3 kwietnia 2014

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

pasta jajeczna z pomidorami suszonymi i bazylią
Wielkanoc za pasem, więc proponuję coś na święta - na chleb czy do faszerowania jajek jak znalazł..Niby zwyczajna pasta, a jednak dodatek pomidorów nadaje jej zdecydowanie bardziej odświętnego charakteru i znacząco wpływa na smak. Ja absolutnie szaleję za pomidorami suszonymi, jeśli jednak nie jesteście aż takimi fanami i wolicie zachować w paście przede wszystkim smak jajek - polecam zmniejszyć ich ilość o połowę.


 Składniki:
2 duże jajka, najlepiej od szczęśliwej kurki
60 g. (ok. 4 łyżki) pomidorów suszonych w oliwie (KLIK) - oliwy nie dodajemy, ale nie musimy jakoś specjalnie odsączać
kilka listków bazylii
łyżeczka ziół – dałam przyprawę śródziemnomorską
pół łyżeczki czosnku (jeśli zalewa jest z dodatkiem czosnku, ten element można pominąć)
sól i pieprz do smaku


pasta z chlebkiem bezzbożowym


Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze lub malakserze i miksujemy na gładką masę. I to tyle. Doskonale smakuje z każdym rodzajem pieczywa - na zdjęciu z chlebkiem pieczonym na mące migdałowej z cukinią:)

5 komentarzy :

  1. z nadzieją na takie właśnie przepisy założyłam akcję "lekka Wielkanoc". super! ppojawi się u mnie na stole ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. że też jako fanka suszonych pomidorów nigdy na to nie wpadłam! Dzięki:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, to bedzie pewnie zaskakujace pytanie ale... - jajka ugotowane na twardo czy surowe? Dziekuje i pozdrawiam :) Ula

    OdpowiedzUsuń