wtorek, 1 kwietnia 2014

Omlet z fetą i suszonymi pomidorami

Omlet z fetą i suszonymi pomidorami
Żeby nie było, że  u mnie to tylko kasza… Dzisiaj dla odmiany omlet, a więc niby nic nadzwyczajnego, ale z dodatkiem fety i suszonych pomidorów smakuje naprawdę wybornie.

Składniki na 1 porcję:
2 jajka
kilka suszonych pomidorów z zalewy (u mnie 3 połówki)
centymetrowy pasek fety [4 kostki] 
kilka listków jarmużu/szpinaku/bazylii - opcjonalnie

garść rukoli do posypania – opcjonalnie

Jajka rozbijamy, mieszamy z fetą, zielskiem  (jeśli dodajemy) i pomidorami (jeśli nie mamy takich w zalewie, sparzamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut, żeby zmiękły).
Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz (u mnie to łyżeczka masła klarowanego) i smażymy aż spód się zetnie. Delikatnie przekładamy na drugą stronę (możemy do tego celu użyć talerza –jak na zdjęciu).

Gotowy omlet możemy udekorować np. rukolą. Smacznego






2 komentarze :

  1. Osobiście pomidory zesmażam na osobnej patelni. Warto spróbować. Ja dodaję do nich trochę czosnku, chińska przyprawę słodko ostrą szczyptę pieprzu i soli. Całość jak już pomidorki całkiem się zasmażą łączę dopiero z jajkiem. Wychodzi pysznie. :D Jedyny minus - więcej pracy

    OdpowiedzUsuń