Fasolka mung, przypominająca
nieco zielony groszek, to warzywo z rodziny bobowatych, a przy tym jeden z
najbardziej wartościowych gatunków strączków. Jest nie tylko pożywna i bogata w
łatwo przyswajalne białko. Ułatwia też usuwanie toksyn z organizmów, działa
korzystnie na wątrobę i woreczek żółciowy, a ze względu na odczyn zasadowy,
polecana jest dla osób dbających o równowagę kwasowo-zasadową (homeostazę).
Warto wprowadzić ją do diety zwłaszcza teraz, po okresie zimowym, pomoże nam w
detoksykacji ociężałego i zanieczyszczonego organizmu.
Moja dzisiejsza propozycja to
proste kotlety z fasolki mung, wzbogacane suszonymi pomidorami, które ostatnio
dodaję gdzie się tylko da, i orzechami włoskimi. Pożywne, a przy tym lekkie i
smaczne. U mnie - mocno ziołowe. Polecam zarówno smażone, jak i pieczone. Nie
rozwalają się na patelni, gdyby jednak tak się stało, można dodać łyżkę
skrobi kukurydzianej lub innej.
Kotlety z fasoli mung , podawane z kiszoną kapustą i kasza gryczaną |
Składniki:
· ¾ szklanki fasolki mung
· garść suszonych pomidorów w kawałkach
· 1 jajko
· garść pokrojonych na mniejsze kawałki orzechów
włoskich
· 2 łyżki protein konopnych (jak nie macie, mogą
być otręby)
· przyprawy: sos sojowy bezglutenowy (Tamari), kolendra, kurkuma,
oregano, bazylia (świeża), papryka ostra, czosnek suszony, sól, czarnuszka
·
płatki jaglane – do obtaczania kotletów
Przygotowanie:
Fasolę gotujemy w 3 szklankach
wody aż zmięknie (jeśli namoczymy ją na noc, będzie się gotowała krótko, jakieś
15 minut – ja zapomniałam i gotowałam ok. 40). Najlepiej fasolę ugotować sobie
wcześniej, jak odstoi, łatwiej się lepi.
Mieszamy fasolę z pozostałymi
składnikami, doprawiamy. Lepimy kotlety, obtaczamy w płatkach jaglanych i
smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie – sklarowane masło)
Podajemy z kasza gryczaną lub
jaglaną, ewentualnie z ziemniakami i ulubioną surówką.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz