piątek, 7 marca 2014

Kotlety z fasoli mung, z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

Fasolka mung, przypominająca nieco zielony groszek, to warzywo z rodziny bobowatych, a przy tym jeden z najbardziej wartościowych gatunków strączków. Jest nie tylko pożywna i bogata w łatwo przyswajalne białko. Ułatwia też usuwanie toksyn z organizmów, działa korzystnie na wątrobę i woreczek żółciowy, a ze względu na odczyn zasadowy, polecana jest dla osób dbających o równowagę kwasowo-zasadową (homeostazę). Warto wprowadzić ją do diety zwłaszcza teraz, po okresie zimowym, pomoże nam w detoksykacji ociężałego i zanieczyszczonego organizmu.
Moja dzisiejsza propozycja to proste kotlety z fasolki mung, wzbogacane suszonymi pomidorami, które ostatnio dodaję gdzie się tylko da, i orzechami włoskimi. Pożywne, a przy tym lekkie i smaczne. U mnie - mocno ziołowe. Polecam zarówno smażone, jak i pieczone. Nie rozwalają się na patelni, gdyby jednak tak się stało, można dodać łyżkę skrobi kukurydzianej lub innej.


Kotlety z fasoli mung , podawane z kiszoną kapustą i kasza gryczaną


Składniki:
·          ¾ szklanki fasolki mung
·          garść suszonych pomidorów w kawałkach
·          1 jajko
·          garść pokrojonych na mniejsze kawałki orzechów włoskich
·         2 łyżki protein konopnych (jak nie macie, mogą być otręby)
·        przyprawy: sos sojowy bezglutenowy (Tamari), kolendra, kurkuma, oregano, bazylia (świeża), papryka ostra,  czosnek suszony, sól, czarnuszka
·         płatki jaglane – do obtaczania kotletów


Przygotowanie:

Fasolę gotujemy w 3 szklankach wody aż zmięknie (jeśli namoczymy ją na noc, będzie się gotowała krótko, jakieś 15 minut – ja zapomniałam i gotowałam ok. 40). Najlepiej fasolę ugotować sobie wcześniej, jak odstoi, łatwiej się lepi.
Mieszamy fasolę z pozostałymi składnikami, doprawiamy. Lepimy kotlety, obtaczamy w płatkach jaglanych i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie – sklarowane masło)
Podajemy z kasza gryczaną lub jaglaną, ewentualnie z ziemniakami i ulubioną surówką.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz