wtorek, 18 marca 2014

Bananowa jaglanka zapiekana. Pyszności!

Bananowa jaglanka zapiekana
Uwielbiam takie śniadania, dużo bardziej od zwykłej owsianki czy jaglanki z garnka, choć i takimi nie gardzę. To propozycja doskonała na pochmurne dni, bo cudownie rozgrzewa. Poza tym kasza jaglana odśluzowuje, jest więc doskonałym pożywieniem-lekarstwem  przy katarze i ogólnym osłabieniu organizmu.


Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy, najlepiej wystudzonej (jeśli nie wiesz jak gotować kaszę zerknij TUTAJ)  - najlepiej na mleku, ale może być też na wodzie. 
  • 2-3 dojrzałe banany
  • 2 łyżki cukru np. kokosowego czy brązowego trzcnowego –opcjonalnie, jeśli lubimy bardziej słodkie
  • 1 jajko - osobno żółtko i białko
  • 50 ml rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju, np. kokosowego
Rozgniatamy banany, dodajemy masło, kaszę, żółtko i cukier – mieszamy lub blendujemy. Połowę przekładamy do niewielkiego naczynia ( u mnie to owalne naczynie o średnicy 6/10 cm), na to dajemy pianę z białek (pod koniec ubijania możemy dodać łyżkę cukru np. pudru z ksylitolu), na to pozostałą masę.
Zapiekamy 20-30 minut w 150-170 stopniach, po czym danie posypujemy płatkami kokosa i kawałeczkiem startej czekolady gorzkiej( jeśli używacie zamykanej formy, w tym miejscu należy zdjąć pokrywę). Jeszcze 5 minut pieczemy. I zajadamy jeszcze ciepłe. Na zdrowie!


Bananowa jaglanka zapiekana



6 komentarzy :

  1. wygląda tak smakowicie, że zaraz zabieram się za robienie :) uwielbiam kaszę jaglaną połączoną z bananem, do tej pory jadłam tylko w formie jaglanki, takiej zapieczonej nigdy, ale na sam widok aż "ślinka cieknie" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie i daj znać

      Usuń
    2. pyszne! ma taką kremową konsystencję i ogólnie jest idealna :) zajadali się nią także domownicy, efekt jest taki, że następnym razem zrobię z podwójnej porcji :)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę i zapraszam po więcej przepisów z kaszą jaglaną i nie tylko. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Dziewczęta,a próbowałyście taki zestaw: kasza,czerwona fasola.banan,daktyle,kakao,orzechy włoskie/migdały,trochę ksylitolu/miodu,wiorki kokosowe(opcjonalnie). I to wszystko zblendowac na papke>>do foremki,przykryc folia i do lodowki na noc. Jak sie nalozy lyzka do lodow,wychodzi fajny zdrowy deser a la lody,budyn. Do ozdoby posypać np.sezamem,dodać orzechy laskowe lub np mrozone owoce leśne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajny pomysł - robiłam podobny krem, tylko bez fasoli

      Usuń