niedziela, 16 marca 2014

Ciasto marchewkowo-orzechowe z polewą karmelową. Samo zdrowie!

Ciasto marchewkowo-orzechowe z polewą karmelową. 
Ciasto marchewkowe robię zwykle z pulpy pozostałej po produkcji soku z marchwi (lub marchwi i jabłek). Dzięki czemu nic się nie marnuje, a nasz organizm dostaje wszystko co najlepsze – dawkę świeżo wyciskanego soku, a więc łatwo przyswajalnych witamin oraz pektyny i błonnik, które pozostają w pulpie. Sieć aż pęka od przepisów na ciasto marchewkowe. Nie wiem jak inne, ale to moje jest nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Bo tradycyjnie już bez pszenicy, cukru i niezdrowych tłuszczów. Za to ze spora dawką marchwi i bakalii, dzięki czemu staje się połączeniem tradycyjnego marchewkowca, piernika i orzechowca. Jak dla mnie – cudowna mieszanka.


Dodatek  karmelowo-orzechowej polewy  co prawda nie jest niezbędny, ponadto jej twardość sprawia, że ciężko jeść to ciasto widelcem czy łyżeczką. Jednak, jeśli lubicie karmel i orzechy, gorąco polecam to połączenie.
Robiłam to ciasto po raz pierwszy i z obawy, że będzie suche przekroiłam je na pół i posmarowałam czeko-śliwkowymi powidłami własnej roboty. Dało to ciekawy, lekko kwaskowy posmaczek, ale też sprawiło, że ciasto jeszcze łatwiej się rozwalało przy krojeniu („wkładka” wypływała). Ponieważ jednak moje obawy co do wilgotności ciasta okazały się przedwczesne, można było te powidła sobie spokojnie darować.

Ciasto marchewkowo-orzechowe

Składniki na ciasto:
200 g mąki (ryżowa +owsiana, w równych proporcjach)
150 ml zdrowego, ale mało intensywnego oleju (u mnie orzechowy)
ok. 300 g pulpy z marchwi [1,5 szklanki]
50 g orzechów włoskich  bardzo drobno rozdrobnionych lub zmielonych
50 g wiórków kokosowych
200 g cukru kokosowego (daje fajny karmelowy posmak, ale może być też cukier brązowy, ew. ksylitol)
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy, czyli kamień winny)
czubata łyżeczka cynamonu
2 jaja
słoik powideł śliwkowych (śliwkowo-kakaowych) - opcjonalnie


Ubijamy jaja aż do uzyskania puszystej masy, dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy, aż cukier przestanie być mocno wyczuwalny. Teraz powoli, małym strumieniem  dolewamy olej, cały czas miksując, ale już na wolnych obrotach.
W drugiej misce mieszamy  mąki, proszek, sodę i cynamon, dodajemy orzechy, wiórki i marchew. Mieszamy.
Wykładamy ciasto na blachę ( u mnie 22:30 cm, ale może być trochę mniejsza) i pieczemy w 150 stopniach ok. 1 godzinę.
Jeśli upieramy się przy przełożeniu ciasta powidłami, delikatnie mokrym nożem nacinamy je w połowie grubości i kroimy na 2 placki, jak przy biszkopcie (można do tego użyć też grubej nici).

Polewa:
100 g cukru kokosowego
2-3 łyżki miodu
300 g orzechów włoskich
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem i miodem, chwilę gotujemy aż się połączą  i dodajemy orzechy. Gotujemy jeszcze chwilę i gęstą, gorącą masę przekładamy na wystudzony placek. Zostawiamy do zastygnięcia

Ciasto marchewkowe z pyszną polewą orzechowo-karmelową

6 komentarzy :

  1. Dzisiaj zrobiłam to ciasto i muszę przyznać, że ze wszystkich przepisów na ciasto marchewkowe które do tej pory wypróbowałam ten jest najlepszy (i zdecydowanie najzdrowszy). POLECAM:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, dziękuję! I strasznie się ciesze, że smakowało. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie! Jutro będę robić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać jak wyszło. Tak dawno nie robiłam tego ciasta,że już zdążyłam o nim zapomnieć. A było takie dobre! Trzeba będzie powtórzyć niebawem. Pozdrawiam

      Usuń
  4. mozna dodac 200g tylko maki owsianej?

    OdpowiedzUsuń