czwartek, 20 marca 2014

Domowa "nutella". Zdrowa i obłędnie smaczna!

Domowa "nutella" z daktyli
Coś dla łasuchów i amatorów czekoladowej nutelli . Sklepowa nutella zawiera niestety mnóstwo rafinowanego cukru, tłuszcze trans, mleko w proszku, lecytynę sojową i sztuczne aromaty. Ta „nutella” jest nie tylko zdrowa, ale smakiem dorównuje sklepowej. Ba, śmiem twierdzić, że jest o niebo  lepsza!

Składniki:
szklanka daktyli namoczonych (ja zwykle zostawiam na noc)
woda z tych daktyli (jeśli daktyle są siarkowane, lepiej wylać wodę i dodać świeżej)
1 łyżka surowego kakao
1 łyżka ksylitolu zmielonego na puder – opcjonalnie, jeśli uznamy, że gorycz kakao za bardzo dominuje
ziarna z połówki laski  wanilii
pół łyżeczki cynamonu –opcjonalnie




Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki i uruchamiamy urządzenie. Po nocnym moczeniu daktyle powinny dać się szybo urobić na jednolitą masę. Możemy też użyć blendera  „żyrafy”, ale będzie to na pewno zajęcie bardziej praco-i czasochłonne.  Doskonale smakuje i z chlebkiem ryżowym, i z tradycyjnym pieczywem. Szczerze, to trudno się oprzeć, by ni wyjeść wszystkiego łyżkąJ

3 komentarze :

  1. mmm aż ślinka cieknie!:))) chyba muszę dziś wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń