Zbliża się Wielkanoc, którą ja, jak co roku, spędzę daleko od domu. Ale wielkanocne zdrowe potrawy już od jakiegoś czasu regularnie goszczą w moim domu, będę Wam więc podsyłać przepisy na zdrowe smakołyki do wykorzystania podczas najbliższych świąt.
Skoro symbolem wielkanocnym jest jajko, zacznę od jajecznego pasztetu w dwóch wersjach: z twardym serem lub z pieczarkami.
Po ekologiczną kasze jaglaną, a także wiele cennych zdrowych produktów zapraszam do sklepu https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !
Składniki:- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 3 łyżki ricotty lub serka kremowego
- 3 łyżki oleju ryżowego lub innego o łagodnym smaku
- 250 g pieczarek pokrojonych w kostkę i uduszonych na 1 łyżce oleju
- 1/2 szklanki startego twardego sera (typu cheddar np.) - opcja
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- sól, pieprz do smaku
- garść naci pietruszki lub szczypiorku
Wszystkie składniki poza serem/pieczarkami miksujemy. Dodajemy grzyby lub ser, mieszamy. Masę wykładamy do wyłożonej papierem foremki-keksówki (chyba że używacie silikonowej, to nie trzeba jej niczym wykładać ani smarować i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz