środa, 29 marca 2017

Kakaowo-orzechowe wysokobiałkowe batony bez pieczenia

Przyszła wiosna, czas rozpocząć wreszcie (kto tego jeszcze nie zrobił)  sezon biegowo-rowerowy. Z tej okazji proponuję Wam przepis na świetne proteinowe batony - wprost idealne po wysiłku. W góry je raczej nie weźmiecie, bo nie nadają się do przechowywania w temperaturze pokojowej, ale polecam wciągnąć takiego batonika po powrocie do domu z jakiegokolwiek treningu. Tym, którzy sportami gardzą także nie radzę gardzić tymi przysmakami - doskonale się sprawdzą jako przekąska, drugie śniadanie czy dodatek do kawy. Dla mnie bomba.

Po ekologiczne wiórki,orzechy, olej kokosowy, chia,  syropy, kakao i białko ryżowe - a więc właściwie wszystkie składniki - zapraszam zapraszam do nieocenionych sklepów Ekogram Zielonki w Krakowie lub na stronę EKOGRAM.PL  
Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona

Składniki:

  • 2 szklanki dowolnych orzechów (u mnie nerkowce, włoskie i brazylijskie)
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki chia
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2 łyżki białka ryżowego (opcja)
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki syropu z daktyli/klonowego lub melasy, np. z karobu
Orzechy rozdrabniamy (można np. wrzucić na kilka sekund do malaksera - ale nie miksujemy na mąkę!). Wszystkie suche składniki mieszamy. Olej rozpuszczamy wraz z syropem na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Łączymy z suchymi. Powstałą masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem [lub foremkę silikonową - bez papieru), dociskamy, delikatnie nacinamy prostokątne kształty batonów, przykrywamy drugim papierem i obciążamy czymś twardym i ciężkim. Przechowujemy w lodówce.





***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

4 komentarze :

  1. Orzechy pokroic ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tak, już dopisuję. Ja wrzuciłam do malaksera, można pokroić lub ubić tłuczkiem (wrzucając uprzednio do mocnego woreczka). im mniejsze kawałki, tym batony bardziej zwarte, z dużymi kawałkami mogą się rozwalać

      Usuń
  2. A co to jest bialko ryzowe?czy bez tego mozna sie obejsc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest napisane że to składnik opcjonalny. Białko ryżowe to wyekstrahowane białko z ryżu, nie wiem za bardzo, co tu wyjaśniać. Pozdrawiam

      Usuń