niedziela, 7 kwietnia 2019

Wegańskie, bezglutenowe gofry. Sprawdzony przepis!

Zakup gofrownicy sprawił, że nasza niedzielna tradycja naleśnikowa ustąpiła miejsca gofrowej. Jemy je na deser, a nierzadko po prostu w ramach niedzielnego śniadania. Z domową konfiturą, powidłami, musem owocowym tudzież z bananem i masłem orzechowym lub z kokosową bitą śmietaną. A niedługo, już mam nadzieję, ze świeżymi owocami. Tak czy owak to pożywne i całkiem zdrowe śniadanie. 
Zaczęliśmy od przepisy klasycznego, na bazie jajek i mąki orkiszowej, by w końcu, po kilku eksperymentach stworzyć idealny przepis odpowiedni dla wegan i osób unikających glutenu. Śmiem nawet twierdzić, i nie jestem w tym zdaniu odosobniona, ze te gofry wychodzą lepiej niż tradycyjne. Robiłam je już kilka razy i zawsze wychodzą świetnie, mam więc nadzieję, że i Wam się uda. 

Składniki na 8-9 gofrów:
  • 2 szklanki mąki (użyłam w mniej więcej równych proporcjach: tapioki, mąki ryżowej i mąki owsianej)
  • 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie to na ogół ryżowe z wanilią)
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego [rozpuszczonego]
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 2 nieduże banany (2/3 szklanki musu po zmiksowaniu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki syropu klonowego
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Banany miksujemy z masłem orzechowym, olejem i syropem, dodajemy mleko. Całość wlewamy do miski z mąkami i miksujemy do powstania gładkiej masy. Pieczemy ok. 10 minut (zależy od mocy gofrownicy). Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Uwaga! Masa w czasie przygotowania trochę zgęstnieje, możemy więc mniej więcej w połowie pieczenia dodać odrobinę wody lub mleka.







8 komentarzy :

  1. Gofry faktycznie pyszne i chrupiące !! Bardzo nam smakowały. Polecamy Pozdrawiam Monika Kulka

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis na gofry. Czekam na kolejny twój wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tak samo. Najpierw były naleśniki a po kupieniu gofrownicy tylko gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi bardzo zachęcająco. Na pewno kupię i wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Twojego bloga :) Genialny jest :0

    OdpowiedzUsuń