niedziela, 7 stycznia 2018

Zdrowe batony owsiano-bakaliowe. Bez pieczenia, bez glutenu, wegańskie

Macie czasem tak, że naprawdę chcecie się zdrowo i fit odżywiać, ale nie wyrabiacie się z przygotowaniem lunchu do pracy i szkoły, a potem wygłodzeni rzucacie się na co popadnie, obiecując sobie solennie, że już od jutra będzie inaczej? Też tak czasem mam, dlatego, żeby unikać takich sytuacji, staram się co jakiś czas robić przekąski "ratujące życie". I trzymam je w zamrażarce, wyjmując kiedy mam ochotę lub gdy nic innego nie zdążę sobie przygotować. Do takich zdrowych, pożywnych, pełnowartościowych przekąsek należą choćby batony owsiano-bakaliowe. Ale nie takie ze sklepu, nafaszerowane łodzikami czy syropem fruktozowym. Ale domowe, zrobione z samych pełnowartościowych produktów. A do tego niepieczone, by nie tracić cennych składników podczas obróbki. No i smaczne, moim zdaniem lepsze niż większość sklepowych. Chcecie przepis?

Jeśli brakuje Wam składników, polecam skorzystać z bardzo bogatej i atrakcyjnej cenowo oferty sklepu https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !

Składniki:

Siemię lub chia mieszamy z wodą i zostawiamy na ok. 15 minut aż powstanie "glutek".
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre (możemy podgrzać na małym ogniu lub w kąpieli wodnej, jeśli jest problem z wymieszaniem) wraz z siemieniowym glutkiem. Łączymy je ze sobą, dodajemy bakalie i mieszamy.
Masę wykładamy do foremki, mocno przyciskamy, wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Zdejmujemy papier, kroimy w prostokąty i za pomocą noża robimy zygzaki rozpuszczoną czekoladą.
Przechowujemy w lodówce w pojemniku [u mnie blaszany] do 2 tygodniu, w zamrażarce spokojnie miesiąc lub dłużej.






***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga


9 komentarzy :

  1. Składniki do mnie przemawiają w 100% :) Do tego batony są zbite i nie rozapdają się, super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można pominąć kokos? Niecierpię go, a same batony wydają się ciekawe
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zamienić np. na zmielone migdaly lub płatki

      Usuń
  3. Rewelacja:-) robię drugi raz, mój dwuletni gość był zachwycony. Skończyła się śmietanka kokosowa więc dodałam jogurt. Też wyszło . Dzięki za przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmm a jakiej wielkości ta foremka przy takiej ilości składników powinna być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam. Ale możesz użyć jakiejkolwiek, przcież nie musisz wypełniać całości - dopasowujesz sobie do takiej grubości, jaką lubisz

      Usuń
    2. w sumie racja, przecież się tego nie piecze! Dzięki :)

      Usuń
  5. Na pewno zdrowsze dla naszych zębów niż tradycjne batony :)

    OdpowiedzUsuń