niedziela, 29 października 2017

Wegańskie bezzbożowe twixy i współpraca z nowym sklepem

Jak być może niektórzy z Was wiedzą z Facebooka, rozpoczęłam współpracę z nowym sklepem ze zdrową żywnością.

https://www.e-superfood.pl/

Przetestowałam już część produktów z tego sklepu i mogę je Wam z czystym sumieniem polecić. Niektóre są bio, inne nie, ale jakość nawet przy tych tańszych produktach naprawdę daje radę. A przede wszystkim przyciąga cena, zwłaszcza bakalii, które - pakowane w duże, często kilogramowe torby - mogą konkurować z większością klepów w sieci. Co więcej, kupując produkty za łączną kwotę 100 zł lub więcej, nie płacicie nic za przesyłkę. No i wreszcie, dla czytelników bloga, na hasło "zdrowo" rabat w wysokości 5% ! Co możecie tu kupić? Niemal wszystko, co potrzebne w zdrowej kuchni: Orzechy, suszone owoce, pasty orzechowe, rozmaite dobra z kokosa, mąki bezglutenowe, oleje, zdrowe zamienniki cukru, dodatki. Ja zamówiłam taką "skromną" paczuszkę :)


A tymczasem przepis na batony w stylu twix, które zrobiłam,  wykorzystując te świeże nabytki:

Składniki:

Warstwa ciasteczkowa:
Warstwa karmelowa:
Warstwa czekoladowa:

Przygotowanie:
Przesianą mąke kokosową łączymy z pozostałymi składnikami, lepimy kulę  (jeśli masa się rozsypuje, możemy dodać odrobinę mleka roślinnego lub jogurtu).  Masę wykładamy na blaszkę [u mnie silikonowa) i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do ostygnięcia.

Daktyle (bez wody w której się moczyły, ale nie musimy tak bardzo ich odciskać) łączymy z masłem orzechowym dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na wystudzone ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. 
Przygotowujemy polewę: rozpuszczamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej czekoladę, wraz z olejem kokosowym i polewamy na warstwę daktylową. Schładzamy i kroimy ostrym nożem (możemy też pokroić przed polaniem czekoladą). Trzymamy w lodówce.

*Możecie dać też mąkę migdałową, wówczas pomijamy masło orzechowe, a jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy odrobinę mleka roślinnego.


***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga








6 komentarzy :

  1. Super pomysł na spód twixów- pyszotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twixy wyglądają zachęcająco:)
    ..a co się stało z ekogram-em?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest i chyba ma się dobrze. Po prostu po paru latach przyszedł czas na zmianę. Ekogram to fantastyczny sklep, ale nie na każdą kieszeń. E-superfood ma bardziej konkurencyjne ceny, a dla sporej rzeszy czytelników ma to ogromne znaczenie

      Usuń
  3. Apetyczne! Spód do ciasta idealny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaskakująco dobre:) Fajny pomysł na wykorzystanie mąki kokosowej - świetny spód.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Cieszę się, że smakują. Pozdrawiam

      Usuń