Jak być może niektórzy z Was wiedzą z Facebooka, rozpoczęłam współpracę z nowym sklepem ze zdrową żywnością.
https://www.e-superfood.pl/
Przetestowałam już część produktów z tego sklepu i mogę je Wam z czystym sumieniem polecić. Niektóre są bio, inne nie, ale jakość nawet przy tych tańszych produktach naprawdę daje radę. A przede wszystkim przyciąga cena, zwłaszcza bakalii, które - pakowane w duże, często kilogramowe torby - mogą konkurować z większością klepów w sieci. Co więcej, kupując produkty za łączną kwotę 100 zł lub więcej, nie płacicie nic za przesyłkę. No i wreszcie, dla czytelników bloga, na hasło "zdrowo" rabat w wysokości 5% ! Co możecie tu kupić? Niemal wszystko, co potrzebne w zdrowej kuchni: Orzechy, suszone owoce, pasty orzechowe, rozmaite dobra z kokosa, mąki bezglutenowe, oleje, zdrowe zamienniki cukru, dodatki. Ja zamówiłam taką "skromną" paczuszkę :)
Składniki:
Warstwa ciasteczkowa:
- 3/4 szklanki przesianej mąki kokosowej*
- 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 100 ml masła orzechowego 100% lub masła z nerkowców
Warstwa karmelowa:
- 2 szklanki suszonych daktyli (moczonych wcześniej w gorącej wodzie)
- 2 łyżki masła orzechowego
- szczypta soli himalajskiej
Warstwa czekoladowa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżka oleju kokosowego extra virgin
Przygotowanie:
Przesianą mąke kokosową łączymy z pozostałymi składnikami, lepimy kulę (jeśli masa się rozsypuje, możemy dodać odrobinę mleka roślinnego lub jogurtu). Masę wykładamy na blaszkę [u mnie silikonowa) i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do ostygnięcia.
Daktyle (bez wody w której się moczyły, ale nie musimy tak bardzo ich odciskać) łączymy z masłem orzechowym dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na wystudzone ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Przygotowujemy polewę: rozpuszczamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej czekoladę, wraz z olejem kokosowym i polewamy na warstwę daktylową. Schładzamy i kroimy ostrym nożem (możemy też pokroić przed polaniem czekoladą). Trzymamy w lodówce.
*Możecie dać też mąkę migdałową, wówczas pomijamy masło orzechowe, a jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy odrobinę mleka roślinnego.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
Super pomysł na spód twixów- pyszotka :)
OdpowiedzUsuńTwixy wyglądają zachęcająco:)
OdpowiedzUsuń..a co się stało z ekogram-em?
Jest i chyba ma się dobrze. Po prostu po paru latach przyszedł czas na zmianę. Ekogram to fantastyczny sklep, ale nie na każdą kieszeń. E-superfood ma bardziej konkurencyjne ceny, a dla sporej rzeszy czytelników ma to ogromne znaczenie
UsuńApetyczne! Spód do ciasta idealny!
OdpowiedzUsuńZaskakująco dobre:) Fajny pomysł na wykorzystanie mąki kokosowej - świetny spód.
OdpowiedzUsuńDzięki. Cieszę się, że smakują. Pozdrawiam
Usuń