środa, 5 października 2016

Kruche babeczki z masą orzechową i karmelem

Kocham orzechy, masło orzechowe, wszelkie masy i generalnie wszystko co pachnie/smakuje orzechowo! Wiem, brzmi jak wyznanie fanatyczki. Ale nic na to nie poradzę. Kocham orzechy i już. Ostatnio na witrynie cukierni zobaczyłam ciasto z masą orzechową. Nie jadam gotowych słodyczy, a już szczególnie ciast z cukierni, to jednak wyglądało tak apetycznie... I mimo że składało się w połowie z suchej drożdżowej bułki, naprawdę niewiele brakowało, a bym je kupiła. Opamiętałam się na szczęście, wróciłam do domu i postanowiłam taką masę, albo coś podobnego, zrobić własnoręcznie. Drożdżowych ciast nie lubię, kruche było ostatnio, padło wiec na babeczki. Do spodu dałam jeszcze masło orzechowe, a na wierzch kilka garści orzechów włoskich. I wreszcie orzechowy popęd został (chwilowo) zaspokojony. A babeczki wyszły pyszne!

Po cukier kokosowy, skrobię z tapioki i wszelakiej maści mąki bezglutenowe oraz ekologiczne orzechy zapraszam do krakowskich sklepów Ekogram Zielonki (już 4 !) lub też do sieci na http://drpelc.pl/.Wciąż aktywny jest kod rabatowy, dający Wam zniżkę 7% na każde zakupy! Wystarczy wpisać w jego treść zdrowozakrecona :)



Spód:
  • 100 g mąki z białej kukurydzy (lub innej mąki bezglutenowej)
  • 30 g tapioki lub innej skrobi
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 3 czubate łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego
Mieszamy mąki z cukrem i tłuszczami. Dłońmi robimy kruszonkę Dodajemy jajko i mieszamy.
Na pół godziny wkładamy ciasto do lodówki lub na 10 minut do zamrażarki. Wylepiamy foremki masą. Pieczemy w 150 stopniach ok. 15 minut. Studzimy.


Masa orzechowa:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 40 g cukru kokosowego
Orzechy miksujemy z cukrem, dodajemy żółtko. Ubijamy białka na sztywno, mieszamy. Masę wykładamy na upieczone spody i pieczemy w 160 stopniach jeszcze 15 minut.

Kajmak:
  • puszka mleka kokosowego (dałam całe, bo mi się śmietana nie rozwarstwiła, ale im tłustsze tym kajmak zrobi sie szybciej)
  • 2 łyżki miodu 
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego
  • 100 g orzechów
Plus płatki migdałowe do posypania (opcja)

Mleko z cukrem i miodem gotujemy ok. pół godziny na małym ogniu. Na koniec wrzucamy orzechy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Wylewamy na masę orzechową. Studzimy.





***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego drugiego, tym razem podróżniczego bloga 

5 komentarzy :

  1. Rozumiem, że orzechy do masy orzechowej najpierw blendujemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to miałam na myśli - chodzi o to, żeby orzechy były rozdrobnione i cukier spudrowany. Można to robić osobno, można wrzucić wszystko na raz do blendera/malaksera

      Usuń
    2. Dziękuję. Wyszło bardzo dobre!

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę. Pozdrawiam

      Usuń