niedziela, 14 lutego 2016

Czekoladki z masłem orzechowym

Co tu dużo mówić- czekolada i masło orzechowe to duet idealny. Wiedzą o tym wszyscy, który próbowali pewnego wawelskiego wyrobu -robiącego furorę zwlaszcza w kręgach wegańskich. Taki smakołyk można jednak łatwo zrobić w domu - z masła kakaowego lub po prostu z czekolady i masła orzechowego. Dziś wersja uproszczona.

Po masło orzechowe, olej kokosowy i wiele innych fantastycznych produktów niezbędnych w zdrowej kuchni zapraszam do sklepu  http://drpelc.pl/
Uwaga! Wydłużamy promocję - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.


Składniki:
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu daktylowego lub innego
  • 3 łyżki mleka kokosowego (tej tłustej części, a więc śmietanki)
  • masło orzechowe (najlepiej 100%, ja miałam tylko takie 97 % z dodatkiem orzeszków)
  • szczypta soli
Czekolade rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na małym ogniu z dodatkiem oleju, dodajemy syrop i mleko, mieszamy do poąłczenia się składników w jednolita masę. Do foremek silikonowych wylewamy 1/3 masy czekoladowej i chowamy do zamrażarki na ok. 20 minut - aż czekolada stężeje. Na masę nakładamy 2 łyżeczki masła (zależy od wielkości foremek) i wylewamy na to poostałą czekoladę. Chowamy z powrotem do zamrażarki na kolejne 20 minut. Przechowujemy w lodówce.




***
Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga:

2 komentarze :

  1. czekoladki są naprawdę pyszne, robiłam wersję z kakao zamiast czekolady i rozeszły się w jeden wieczór. Brawo za pomysłowość

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekoladki z masłem orzechowym, mniam! Coś dla prawdziwych łasuchów.

    OdpowiedzUsuń