poniedziałek, 21 grudnia 2015

Wegański, bardzo wilgotny i mega zdrowy makowiec bez mąki

Jak święta to musi być makowiec. Wiadomo. Więc będzie i u mnie. Ale nie taki zapychający w typie bułki z makiem, lecz wilgotny, rozpływający się w ustach i pełen super zdrowych składników. Zrobiłam go ostatnio na spotkanie wigilijne w pracy i wszystkim bardzo smakował. Może też się skusicie? Myślę, że warto, szczególnie że to bardzo zdrowe ciasto - nie ma w nim mąki, są zaś owoce i świeże i suszone, orzechy, kokos, gorzka czekolada. No i, oczywiście, mak.
Możecie zrobić to ciasto ze spodem lub tez bez. Z kokosowym lukrem, karmelem lub polewa czeko.
A te wszystkie wszystkie wspaniałe produkty znajdziecie jak zawsze w najlepszym sklepie ze zdrową żywnością http://drpelc.pl/lub stacjonarnie w Krakowie.
Uwaga! Ta promocja jest wciąż aktywna - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.



Składniki na spód (można zrobić też np. z kruchego ciasta lub innego bezmącznego, jakich wiele na moim blogu):

  • 1 szklanka suszonych daktyli (zalanych na noc wodą i odcedzonych)
  • 0,5 szklanki wiórków
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki masła orzechowego
Wszystkie składniki miksujemy i wykładamy nim tartę wysmarowaną (jeśli nie używamy silikonu) tłuszczem.\

Składniki na masę makową:
  • 3 szklanki maku (u mnie już mielony)
  • 3 szklanki wody
  • 50 ml. oleju kokosowego
  • 3 łyżki Amaretto
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 4 małe banany
  • 2 duże jabłka lub gruszki
  • 1 szklanka suszonych owoców (dałam rodzynki i papaję)
  • 1/3 szklanki orzechów
  • 100 ml. syropu z daktyli
  • 4 łyżki wiórków
  • 2 łyżki chia (opcja)
  • 3 łyżki mąki kokosowej 
  • 1 łyżka soku  z cytryny (opcja)
Mak zalewamy woda, gotujemy ok. 20 minut na niewielkim ogniu aż mak wchłonie wodę. Odstawiamy. 
W dużej misce miksujemy banany, jabłka lub gruszki ścieramy na tarce i po odciśnięciu z nadmiaru soku dodajemy do bananów. Do masy wlewamy likier i cytrynę.
Olej rozpuszczamy na bardzo małym ogniu. Wyłączamy gaz i wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy syrop klonowy. Powstała masę wlewamy do bananów. Dodajemy mak, owoce, orzechy, wiórki, chia, mąkę. Dosładzamy, jeśli jest to konieczne.
Wylewamy na spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.

Składniki na lukier kokosowy:
  • 1/2 szklanki śmietanki kokosowej (gęsta część mleka z puszki)
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego lub brązowego trzcinowego
Do garnka wlewamy mleko i cukier, mieszamy aż powstanie kajmak (średnio gęsty). Wylewamy go na ciasto, wkładamy do lodówki. Jemy gdy ciasto stężeje, najlepiej po nocnym czuwaniu w lodówce. 








***



Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga "Pasjami lubię być w podróży"




12 komentarzy :

  1. Musi być bardzo pyszny, uwielbiam takie wilgotne ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie i obiecująco to wygląda, więc przymierzam się do zrobienia, mam już zmielony mak. Chia zamienię na zmielone siemię lniane, ale czy możesz mi wyjaśnić jaką rolę pełni mąka kokosowa, czy zapach, czy inna rola - bo też chciałabym ją na coś zamienić.
    pozdrawiam i dzięki za fajny blog :)
    Jaga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąka służyła mi do zagęszczenia masy - wydawał mi się dość rzadka i bałam się że ciasto będzie się rozwalać. Za pierwszym razem nie dawałam chia, tylko mąkę kokosową. Za drugim dałam chia, odstawiłam na chwilę, ale wciąż wydawało mi się rzadkie, bałam się ryzykować i dałam mąkę kokosową. A mąka kokosowa jak wiadomo dobrze absorbuje płyny. Może rozwiązaniem byłoby też danie mniejszej ilości wody - moja się dobrze nie wchłonęła. Jeśli będziesz mieć podobny problem możesz zamiast mąki koko dać skrobię np. z tapioki lub ziemniaczaną (1-2 łyżki) lub więcej wiórków kokosowych

      Usuń
  3. No właśnie mi się tej wody trochę za dużo wydawało :) Jaga

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciężko będzie mi znaleźć teraz syrop z daktyli. Ile moglabym dodać ksylitolu zamiast syropu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać miód albo syrop z agawy czy klonowy, te są niemal w każdym sklepie, choćby w Rossmannie. A jeśli ksylitol, spróbowałabym dać pół szklanki. Wszystko zależy od tego, jak słodkie będą owoce. Najlepiej sypać po trochu na koniec i próbować

      Usuń
  5. Pysznie wygląda!
    Robiłam podobny w zeszłym roku, tylko na samych bananach, w tym roku zrobię z samymi jabłkami i dodam czekoladę.
    Radosnych Świąt Ci życzę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale dodasz jajka? Zastanawiam się czy na samych jabłkach wyjdzie taki węganski. Wesołych!

      Usuń
    2. Tak, ja dodaję jajka, mój nie jest wegański, ale pewnie bez jajek też wyjdzie.

      Usuń
  6. brawo! i świąteczny, i bezglutenowy - zapisuję do zakładek! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam na święta , wszystkim smakował:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń