wtorek, 24 listopada 2015

Zdrowa nutella z batatów! Bez cukru i czekolady. Tylko 4 składniki!

Przepisów na zdrowy krem czekoladowy jest mnóstwo - z daktyli, fasoli, pasty kokosowej, z orzechami laskowymi lub bez. Nawet na moim blogu znajdziecie jeden [klik]
A dziś proponuję krem, który ostatnio lubię najbardziej. Ma konsystencję, a nawet smak najbliższy tradycyjnej nutelli. I jest to jeszcze jedna propozycja na wykorzystanie cudownego warzywa - słodkiego ziemniaka vel batata. Spróbujcie koniecznie!
A po daktyle, kakao, olej kokosowy oraz wiele innych zdrowych produktów zapraszam do mojego ulubionego sklepu http://drpelc.pl/
Uwaga! Ta promocja jest wciąż aktywna - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona


Składniki:
  • 1 upieczony batat (średniej wielkości, ok. 300 g)
  • 1 szklanka daktyli
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Daktyle moczymy w gorącej wodze. Odlewamy wodę. Batata obieramy i wrzucamy do pojemnika blendera razem z pozostałymi składnikami. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.









Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga 

14 komentarzy :

  1. Nigdy bym nie pomyslala,ze mozna wyczarowac takie cudo z batata!!! Ale ten krem apetycznie wyglada;-). A czy smak batata jest wyczuwalny? Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, zupełnie nie. Zostaje zabity przez kakao i daktyle. Można tez dodać więcej kakao, jeśli się lubi bardziej wyraziste smaki. Albo dodawać stopniowo.

      Usuń
  2. świetny pomysł, ciekawa jestem jak taka nutella smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takiej z batatów jeszcze nie jadłam! muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. no cóż, bo bataty czy na wytrawnie czy na słodko smakują po prostu genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super smacznie.. ja robię z awokado. Próbowałaś?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak nutella to tylko z orzechami! Taką wersję zrobię :) czy trzeba przechowywać w lodowce? I jak długo zachowa świeżość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, z orzechami na pewno będzie pyszna. Ja akurat nie miałam, choć zastanawiałam się czy nie dodać masła orzechowego :) Ale pewnie laskowe byłoby lepsze. Następnym razem tez spróbuję, a ty daj znać jak smakowała wersja orzechowa. Ja trzymałam moją w lodówce jakieś 4 dni - czy da się więcej nie wiem, bo zjadłam :)

      Usuń
  7. jak długo piec batata? i w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 200 stopni ok. pół godziny. Ale najlepiej sprawdzić widelcem. Im bardziej miękkiu tym słodszy

      Usuń
    2. 200 stopni ok. pół godziny. Ale najlepiej sprawdzić widelcem. Im bardziej miękkiu tym słodszy

      Usuń
  8. Co to znaczy piec batata? w czym, ile stopni, jak długo?? możesz rozwinąć temat jak go upiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to znaczy włożyć do piekarnika i upiec :) Ja nie zawijam w folię, po prostu wkładam na kratkę bez obierania i zostawiam na ok. 40 minut (zależy od wielkości, więc lepiej sprawdzać widelcem, ma być bardzo miękki). Temperatura - 200 st. C.

      Usuń