niedziela, 8 listopada 2015

Pyszne i prościutkie 3-składnikowe ciastka owsiane z żurawiną. Bez mąki, tłuszczu i dodatkowego cukru! Absolutny hit!

Mój niedawny przepis na ciastka owsiane cieszył się ogromnym powodzeniem. Zatytułowałam go "Najprostsze pod słońcem ciastka owsiane". I cóż,,, chyba powinnam ten tytuł zmienić, bo czym wobec tego może być ten przepis? Skoro polega jedynie na zmiksowaniu 2 składników, wymieszaniu z trzecim i wyłożeniu na blaszkę do pieczenia? No prościej już się nie da. Mimo to ciastka są naprawdę pyszne - wilgotne, mięciutkie nawet po kilku dniach, z delikatnie wybijającą się kwaśną nutą żurawiny. Jeśli lubicie słodsze ciastka, możecie dodać trochę cukru albo też użyć innych, słodszych owoców.
Po płatki owsiane, żurawinę, cukier kokosowy i wiele innych zdrowych pyszności zapraszam do sklepu http://drpelc.pl/
Uwaga! Ta promocja jest wciąż aktywna - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.




Składniki na 10-12 ciastek:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 duże lub 3 małe banany, bardzo dojrzałe (po zmiksowaniu wyszła 1 szklanka musu)
  • 1/3  szklanki żurawiny
  • 2 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie)
Nagrzewamy piekarnik (góra-dół) na 180 stopni. 
Banany i płatki wrzucamy do miski i blendujemy "żyrafą" aż powstanie w miarę gładka masa. Dosładzamy, jeśli to koniecznie. Wrzucamy żurawinę, mieszamy i nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozpłaszczamy. Pieczemy ok. 12 minut. Studzimy. Przechowujemy w blaszanym pojemniku. Uwaga! jeśli chcecie, możecie piec dłużej - ciasteczka będą bardziej twarde. Można też dać więcej płatkó - i upiec na złoto. Ale moim zdaniem te z powyższego przepisu są najlepsze!


                                                                      ***

Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga 

20 komentarzy :

  1. super uwielbiam takie ciasteczka! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zamiast cukru kokosowego wrzucić xylitol albo syrop daktylowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można pominąć, jeśli nie lubisz bardzo słodkich ciastek lub dać inne [słodsze] owoce suszone. Ale dosłodzić ksylitolem też można, pewnie [syropem lepiej nie bo one i tak są mokre, chyba że dasz o 2 łyżki więcej więcej płatków]

      Usuń
  3. Super przepis. Bardzo mi smakowaly batoniki,ktore ostatnio dodalas. Wyszly przepyszne;-). Mysle,ze ciastka tez mi posmakuja:-P.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm pyszne.. koniecznie musze zrobic!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozumiem ,ze ciasteczka maja byc miekkie?Piekłam tez troche dluzej i caly czas sa mieciutkie.Ile piec by byly troche twardsze?Bardzo smaczne,polecam.Ciekawe ile kalori ma taki jeden placuszek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak. Ten przepis długo powstawał. Niełatwo się dochodzi do prostoty :) Otóż za pierwszym razem dałam dwa razy więcej płatków i wyszły okropnie twarde. Za drugim mniej, ale piekłam 20 minut i też były za twarde. Za trzecim jak w przepisie. Mi pasują takie miękkie, ale jak chcesz twardsze, to trzeba im dać z 20 minut. Albo 15 i o max pół szklanki płatków więcej. Co do kalorii to nie liczyłam, ale nie sądzę by 1 ciastko miało więcej niż 50.

      Usuń
  6. Czym można zastąpić banany? Jestem na nie uczulona niestety

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, banany to podstawa tego przepisu. Ale można spróbować z innym musem owocowym. Choć nie wiem, czy bez jajka się uda. Ale spróbuj np. z musem z mango i jabłka

      Usuń
  7. Wszystkie ciastka dotychczas robiłam "na oko" po prostu miksując płatki owsiane, miód, mąkę i bakalie. Myśle, że to najlepszy sposób na ciastka, plusem (a może i minusem) jest to, że za każdym razem smakują inaczej ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie upiekłam. Pięknie pachną i są pyszne. Jemy na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie upiekłam ciastka. Niestety, ale wyszły miękkie, gumowe. Piekłam je nieco dłużej niż w przepisie. Czy powinnam dodać więcej płatków owsianych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak chcesz twardsze, dodaj więcej płatków. Nawet 1,5 szklanki na tę samą ilość bananów

      Usuń
  10. super ciastka bardzo mi smakują

    OdpowiedzUsuń
  11. A moze byc cukier trzcinowy?

    OdpowiedzUsuń
  12. A dlaczego akurat cukier kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ma fajny karmelowy smak i jest zdrowszy, a także nieco mniej kaloryczny od zwykłego cukru. Ale może być inny, trzcinowy np.

      Usuń
  13. Żurawina suszona, świeża czy kandyzowana?

    OdpowiedzUsuń