niedziela, 15 listopada 2015

Najlepsze surowe czekoladowo-kokosowe batony ever. Tylko 4 składniki!

Ostatnio moja inwencja w kuchni ogranicza się do słodkości, więc i dziś prezentuję Wam coś słodkiego. Tym razem bez pieczenia, acz z równym, jak ostatnio, poziomem łatwości. I liczbą składników ograniczoną tym razem do 4. Batony są bardzo pożywne, ze względu na dużą ilość wysokoenergetycznego kokosa i daktyli, doskonale nadają się np. po treningu. Polecam
Wszystkie składniki znajdziecie jak zawsze w moim ulubionym krakowskim sklepie http://drpelc.pl/
Uwaga! Ta promocja jest wciąż aktywna - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.



Składniki:

  • 1/3 szklanki plus 3 łyżki pasty kokosowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 szklanki suszonych daktyli
Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez około 1 godzinę, aż zmiękną. Pastę kokosową rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub - jeśli używamy takiej od dra Pelca, w słoiku - możemy włożyć słoik do miski z wrzątkiem lub do lekko nagrzanego piekarnika. Wszystkie składniki poza wiórkami umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Łączymy z wiórkami i formujemy kulki lub batony. Wkładamy do lodówki aż stwardnieją. I tyle. Proste, prawda?





                                                                  ***

Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga 

5 komentarzy :

  1. co to jest pasta kokosowa, np. skład... ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skład to 100% kokosa (zmielony na pastę świeży kokos), przynajmniej tej od Pelca. W sklepach ze zdrową żywnością czy Kuchniach świata można kupić też takie w kostce, pod nazwą creamed coconut. Trzeba jednak patrzeć czy nie zawierają dwutlenku siarki.

      Usuń
  2. Czym można zastąpić paste kokosowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm. nie wiem, chyba niczym. Może ewentualnie mlekiem kokosowym w proszku? Ale nie polecam, nie jest zbyt zdrowy, w przeciwieństwie do pasty. Teraz taką w kostce można kupić niemal w każdym sklepie ze zdrową żywnością, w kuchniach świata. No i u Pelca w Krakowie lub w sklepie internetowym. Można jeszcze spróbować ze śmietanką kokosową (ta gęsta część z mleka) i olejem koko - ale tu już trzeba poeksperymentować, efektu nie gwarantuję

      Usuń
  3. Ile ( mniej wiecej ) wychodzi takich batonów ?

    OdpowiedzUsuń