Ostatnio moja inwencja w kuchni ogranicza się do słodkości, więc i dziś prezentuję Wam coś słodkiego. Tym razem bez pieczenia, acz z równym, jak ostatnio, poziomem łatwości. I liczbą składników ograniczoną tym razem do 4. Batony są bardzo pożywne, ze względu na dużą ilość wysokoenergetycznego kokosa i daktyli, doskonale nadają się np. po treningu. Polecam
Wszystkie składniki znajdziecie jak zawsze w moim ulubionym krakowskim sklepie http://drpelc.pl/.
Uwaga! Ta promocja jest wciąż aktywna - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Składniki:
Wszystkie składniki znajdziecie jak zawsze w moim ulubionym krakowskim sklepie http://drpelc.pl/.
Uwaga! Ta promocja jest wciąż aktywna - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Składniki:
- 1/3 szklanki plus 3 łyżki pasty kokosowej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 szklanki suszonych daktyli
Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez około 1 godzinę, aż zmiękną. Pastę kokosową rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub - jeśli używamy takiej od dra Pelca, w słoiku - możemy włożyć słoik do miski z wrzątkiem lub do lekko nagrzanego piekarnika. Wszystkie składniki poza wiórkami umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Łączymy z wiórkami i formujemy kulki lub batony. Wkładamy do lodówki aż stwardnieją. I tyle. Proste, prawda?
***
Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
co to jest pasta kokosowa, np. skład... ???
OdpowiedzUsuńskład to 100% kokosa (zmielony na pastę świeży kokos), przynajmniej tej od Pelca. W sklepach ze zdrową żywnością czy Kuchniach świata można kupić też takie w kostce, pod nazwą creamed coconut. Trzeba jednak patrzeć czy nie zawierają dwutlenku siarki.
UsuńCzym można zastąpić paste kokosowa?
OdpowiedzUsuńHmm. nie wiem, chyba niczym. Może ewentualnie mlekiem kokosowym w proszku? Ale nie polecam, nie jest zbyt zdrowy, w przeciwieństwie do pasty. Teraz taką w kostce można kupić niemal w każdym sklepie ze zdrową żywnością, w kuchniach świata. No i u Pelca w Krakowie lub w sklepie internetowym. Można jeszcze spróbować ze śmietanką kokosową (ta gęsta część z mleka) i olejem koko - ale tu już trzeba poeksperymentować, efektu nie gwarantuję
UsuńIle ( mniej wiecej ) wychodzi takich batonów ?
OdpowiedzUsuń