środa, 16 września 2015

Dwuskładnikowe lody z masłem orzechowym. Wegańskie, bez cukru, bez gotowania, bez maszynki

Wróciły upały, a z nimi ochota na lody. Ostatnio, będąc w Krakwie skusiłam się na lody peanut butter. Miały być naturalne, ale smakowały jak z dodatkiem składników w proszku. Fuj. Postanowiłam więc podjąć wyzwanie i zrobić takie lody w domu. Takie, tzn. z masłem orzechowym, ale o lepszym smaku od tych knajpowych. Pomysł był prosty i sprawdzony wielokrotnie podczas tego lata. Za podstawę do lodów posłużyły mi bowiem banany. Najlepiej bardzo dojrzałe. Wcześniej obrane, pokrojone w krążki i zamrożone. Teraz wystarczyło je wyjąć z zamrażalnika, wrzucić do blendera, który posiada funkcje kruszenia lody, dodać dobre masło orzechowe i po kilkunastu sekundach powstały cudowne lody o zerowym posmaku bananów, a za to z bardzo mocno wyczuwalną nuta masła orzechowego, które szczerze uwielbiam.

A po stuprocentowe masło orzechowe, bez żadnych dodatków, po tahini, kakao, syropy i wiele innych składników niezbędnych w zdrowej kuchni zapraszam jak zawsze do sklepu  http://drpelc.pl/
Uwaga! Ta promocja jest wciąż aktywna - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Składniki na 2 duże porcje lodów orzechowych:

  • 2 banany
  • 5 łyżek masła orzechowego

Jeśli macie ochotę na innej smaki, zasada jest ta sama. Mrozicie banany oraz inne owoce.  Blendujecie i gotowe! Można dać same banany, jak ktoś bardzo lubi ten smak, albo też wzgocić innymi dodatkami. Poniżej kilka pomysłów:








Lody o smaku melona:

  • 2 zamrożone banany
  • 1 szklanka mrożonego melona, pokrojonego w kostkę (na tej samej zasadzie postępujemy z innymi owocami)

















Lody czekoladowe
  • 2 banany
  • 2 łyżki surowego kakao
Lody chałwowe:

  • 2 banany
  • 3 łyżki tahini
  • 2 łyżki miodu/syropu klonowego

  ***

Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga "Wojażomania"

2 komentarze :

  1. Proste, a jakie pyszne! Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy te lody w Krakowie jadłaś może w Cupcake Corner Bakery?

    OdpowiedzUsuń