środa, 29 lipca 2015

Pieczeń jaglana z soczewicą, kurkami i szpinakiem pod ostrą "pierzynką" pomidorową. Pycha!

Dziś dla odmiany coś na ciepło, a mianowicie pieczeń, która doskonale smakuje tuż po przygotowaniu, ale też może pełnić funkcję pasztetu na kanapki. W przepisie występuje jajko, ale można je śmiało pominąć, ewentualnie, dla bezpieczeństwa dodać 1 czy 2 łyżki skrobi (gdyby ciasto było za rzadkie).
Do przygotowania tej pieczeni użyłam noży VICTORINOS (5.0703 i 5.70833), które otrzymałam w prezencie od http://ostry-sklep.pl/.  Obiecałam, że podzielę się z Wami opinią i robię to z przyjemnością, noże są bowiem zaskakująco ostre - doskonale poradziły sobie przy krojeniu cebuli - a jednocześnie niewielkich rozmiarów. Mam w domu super ostre noże, ale już się nimi parę razy skaleczyłam, ich rozmiar bowiem sprawia, że nie czuję się komfortowo szatkując np. warzywa. A ja nie lubię się guzdrać w kuchni :) Noże Victorinos nie są tak małe jak typowe nożyki do warzyw (da się nimi np. spokojnie pokroić wielkiego melona czy chleb), a jednocześnie nie tak wielkie jak klasyczne noże do mięsa czy pieczywa. Szczerze polecam, zwłaszcza, że ich cena jest naprawdę obiecująca.

Po składniki natomiast jak zawsze zapraszam do sklepu  http://drpelc.pl/. Znajdziecie tam ekologiczną kaszę, mąki wszelkiego sortu, Tamari i wiele innych produktów niezbędnych w zdrowej kuchni.
Uwaga! Wydłużamy promocję - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej soczewicy (dowolnego typu)
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju lub masła, pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki ostrej papryki do smażenia cebuli
  • 1 szklanka grzybów (najlepsze są kurki, ale pieczarki też dają radę) pokrojonych na małe kawałki
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mąki ((dałam owsianą, ale może być dowolna)
  • 1 jajo (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego Tamari
  • 500 ml. przecieru pomidorowego (plus 1 łyżka Tamari, 1 łyżeczka syropu z daktyli lub innego, 1/4 łyżeczki sody, sól, pieprz ziołowy i 1 łyżeczka ostrej papryki)
Kasze gotujemy w 1 szklance wody. 
Przecier wylewamy do garnka, dodajemy sodę (zabije kwaśność pomidorów) i syrop, a po zagotowaniu pozostałe składniki. Gotuujemy na małym ogniu aż nieco zgęstnieje.
W międzyczasie na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebule, a jak się zeszkli dodajemy kurkumę i ostrą paprykę. Wrzucamy grzyby i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy umyty i poszatkowany szpinak i dusimy, aż zwiędnie. Wlewamy 1/3 szklanki przecieru. Jeszcze chwilę dusimy.
W dużej misce lub garnku mieszamy soczewicę i jajko (możemy lekko zblendować "żyrafą", jeśli wolimy gładką strukturę pieczeni). Dodajemy mąkę i kaszę oraz nasz mix z patelni. Doprawiamy. Przekładamy do foremki. Oblewamy pozostałym przecierem i pieczemy ok. 1 h w temperaturze 170 stopni.






***



Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

12 komentarzy :

  1. Ślinka cieknie :) zrobię jak najszybciej

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie płatki dodajemy i co z kaszą? Kusi mnie ten przepis, bo wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja to jestem roztrzepana! Robiłam tę pieczeń dwa razy - raz z płatkami, potem z kaszą. Wybrałam do przepisu kaszę, bo lepiej sobie radzi bez jajka. Już poprawiłam

      Usuń
  3. Swietny przepis! Chcialabym ta pieczen podac do obiadu. Moze mala podpowiedz,z czym mozna ja podac? Pozdrawiam:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie wystarczyła tylko sałatka grecka, syn wolał groszek z jajkiem i majonezem i ryż z kurkumą. Ale moim zdaniem to pasuje ze wszystkim :)

      Usuń
  4. Hmmm... a ile szpinaku? Bo nie ma go w spisie składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja. OK. 200 g, ale może być i mniej, i więcej - jak lubisz.

      Usuń
  5. Hmm... a ile szpinaku?

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej! Kasza ma byc sucha czy ugotowana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprostowanie - pół szklanki ma być suchej, ale należy ją ugotować. Już uzupełniłam

      Usuń