Kolejna bakłażanowa propozycja - jedna z moich ulubionych. Aromatyczny i sycący gulasz z roślinami strączkowymi, bakłażanem i sosem pomidorowym. Wyśmienicie smakuje z kaszą jaglaną lub z dobrym ryżem, np. basmati lub jaśminowym.
Po Tamari, cieciorkę oraz wiele innych zdrowych produktów zapraszam do sklepu http://drpelc.pl/.
Uwaga! Wydłużamy promocję - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
kładniki:
Po Tamari, cieciorkę oraz wiele innych zdrowych produktów zapraszam do sklepu http://drpelc.pl/.
Uwaga! Wydłużamy promocję - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
kładniki:
- 1 duży bakłażan
- 1 cebula +1-2 łyżki oleju do smażenia
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 szklanka ugotowanej fasolki adzuki (można kupić tu)
- 500 ml. przecieru pomidorowego (plus 1/4 łyżeczki sody i pół łyżeczki cukru lub ksylitol/miodu)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- po ok. pół łyżeczki: kurkumy, papryki wędzonej, kolendry mielonej
- 1 łyżeczka curry, czosnku niedźwiedziego, oregano
- 1 łyżka sosu sojowego (polecam bezglutenowy TAMARI)
- sól, pieprz do smaku
Bakłażan myjemy, kroimy w kostkę i solimy. Odstawiamy na min. 10 minut, aż puści wodę. Wycieramy ręcznikiem kuchennym i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy spryskać bakłażan olejem (ja kupiłam zwykłą małą butelkę spray i przelewam tam oliwę lub olej ryżowy) Zapiekamy go w piecu, najlepiej przy włączonej funkcji grillowania (w temp. 180 stopni C) aż zmięknie i się zarumieni. Uważajmy żeby nie przypalić. W trackie, po ok. 10 minutach, można przewrócić kostki na drugą stronę. (Uwaga! Można też bakłażana przyrządzić na patelni - wrzucając na rozgrzany olej, a jak go wchłonie, dodać trochę wody i dusić aż zmięknie).
Przecier pomidorowy wlewamy do małego garnka, dodajemy sodę i cukier. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut.
W międzyczasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażanym na rozgrzanej patelni (najlepiej używać jednej dużej, np. woka). Jak się zeszkli dodajemy kurkumę, kolendrę i paprykę. Podsmażamy przez kilka sekund, a następnie wrzucamy na patelnię z cebulą cieciorkę, fasolę i bakłażana. Chwilę podsmażamy i wlewamy sos pomidorowy. Dodajemy resztę przypraw i dusimy całość ok. 10 minut. Podajemy z kaszą jaglaną (można dodać kaszę na patelnię i wymieszać z resztą składników lub też polać kaszę naszym gulaszem - na zdjęciach obie opcje).
świetne curry, uwielbiam takie wegańskie dania!
OdpowiedzUsuńcurry to jedno z moich ulubionych dań, a jak patrzę na to wydanie to od razu robię się głodna - świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńZ bakłażanem nie miałam okazji poznać się bliżej... Podpowiedz: w jakiej temperaturze i jak długo zapiekać go w piekarniku??? Na blaszce wysmarowanej olejem? Marlena
OdpowiedzUsuńJa piekę w 180 stopniach, sam grill lub grill+góra - tak długo aż się zarumieni i będzie miękki. Można przewrócić w trakcie. W sumie wychodzi jakie 20 minut? Szczerze mówiąc nie pamiętam. Zapiekam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bez oleju, ewentualnie tylko spryskany oliwą. Można go też podsmażyć na patelni, z niewielką ilością oleju, a jak wchłonie - dodać trochę wody i dusić aż zmięknie. Aha, i pamiętaj, żeby po umyciu i pokrojeniu posypać solą i odstawić aż puści wodę. Wówczas wytrzeć ręcznikiem i wrzucać do pieca lub na patelnię.
UsuńDzięki za te pytanie - już uzupełniam wpis.
Chociaż nie jestem weganką, to akurat takie curry zjadłabym z olbrzymią przyjemnością, wygląda tak pysznie.
OdpowiedzUsuńJa też nie jestem weganką, choć od dwóch miesięcy eksperymentalnie nie jem nabiału. Jajka sporadycznie.A to curry jest naprawdę pyszne, spróbuj!
UsuńWygląda fajnie, ale... w składnikach przy przecieru pomidorowym jest 1/4 łyżeczki soli. A w opisie jest informacja, żeby dodać sodę... to co w końcu? :)
OdpowiedzUsuńRacja.chodziło o sode która zabija kwasnosc pomidorów sól do smaku. Dzięki za czujność.już poprawiam
UsuńRacja.chodziło o sode która zabija kwasnosc pomidorów sól do smaku. Dzięki za czujność.już poprawiam
Usuń