Zupa-krem buraczano-ziemniaczana z kokosem |
Składniki na 2 porcje zupy:
- 450 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 220 g buraków (podobnie)
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- woda
- 1 łyżka sosu sojowego Tamari
- po ok. pół łyżeczki każdej z tych przypraw: kurkumy, czosnku niedźwiedziego, ostrej papryki, kuminu
- łyżeczka soku z cytryna
Ziemniaki i buraki pieczemy ze skórką w piekarniku (można też przekroić na pół i ułożyć na blaszce skórką do góry). Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego. Wlewamy trochę wody, by ułatwić blenderowi pracę (pół szklanki wystarczy). Uzyskany krem wlewamy do garnka, dodając wrzątek - tyle, by uzyskać pożądaną gęstość. Po zagotowaniu się zupy, dodajemy przyprawi i chwilę podgrzewamy, już na małym ogniu. Na koniec doprawiamy mlekiem kokosowym (jeśli lubimy posmak kokosa, możemy dolać mleczko bezpośrednio na talerzu - wedle upodobań).
I voila!
Spróbujcie i dajcie znać, czy smakowała - ja byłam naprawdę pozytywnie zaskoczona.
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
Jaki czas i temperatura pieczenia???
OdpowiedzUsuńHm, ja zwykle wkładam i buraki i ziemniaki w całości (lub przekrojone na pół, jeśli są duże) do pieca rozgrzanego do 200 stopni (góra-dół lub termoobieg z grillem) i piekę aż będą miękkie (można sprawdzić widelcem czy patyczkiem), w tym czasie na ogół robiąc coś innego w kuchni. Wszystko zależy od wielkości warzyw, sądzę że czas pieczenia mieści się w granicy pół godziny do godziny.
UsuńJuż siedzą w piekarniku, właśnie w takiej temperaturze. Raz próbowałam w ten sposób przygotować buraki do surówki ale nie były zbyt miękkie nawet po 1,5h dlatego zapytuje ;) dzięki za szybką odpowiedź, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń