sobota, 1 listopada 2014

Pralinki bakaliowe bez pieczenia

Oto propozycja na słodką, zdrową przekąskę. Kulki, czy - jak kto woli - pralinki bakaliowe, które można tez wykorzystać jako ciasto do sernika lub podstawa do babeczek.

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (plus ew. do obtaczania)
  • pół szklanki morwy białej (lub innych suszonych owoców
  • 1/4 szklanki cukru (50 g - u mnie surowy kokosowy)
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (ewentualnie masła)
  • 1/4 kremu kokosowego w kostce, czyli creamed coconut (50 g)
Migdały, pestki, wiórki i morwę mielimy, ale nie na mąkę (można też w blenderze, ja użyłam Soyabelli- maszyny do mleka roślinnego). Na małym ogniu lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy krem kokosowy z cukrem i tłuszczem. Mieszamy z bakaliami i lepimy kulki lub wykładamy masę do formy. Kulki możemy obtoczyć np. w wiórkach kokosowych. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin. Pychota! Można też kulki zamrażać, można nosić ze sobą do pracy. Dobra, energetyczna przekąska.


Zamiast kulek możemy też zrobić takie mini batoniki, używając do tego celu plastykowej lub silikonowej formy do lodów. Albo też równie pyszne babeczki.

***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com/

5 komentarzy :

  1. jakie pyszne pralinki! totalnie w moim guście!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam tego typu kulek, trzeba będzie ulepić:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie:) wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniały przepis, aż mi ślinianki zaczeły szaleć:-D Mam pytanko, czy morwa i kokos mogą uczulać? A melasy?karmię piersią pięciomiesięcznego maluszka z prawdopodobną skazą białkową, staram się też unikać powrzechnych alergenów... nie jem białej i pszennej mąki, białego cukru, niezdrowych tłuszczy i sztucznych dodatków więc kombinuję...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Co do Twego pytania - pewnie wszystko może uczulać, to sprawa indywidualna. Ale kokos ze wszystkich orzechów uczula najrzadziej. Co do morwy, nigdy nie słyszałam, by kogoś uczuliła. To poza tym bardzo zdrowy owoc, z bardzo niskim IG, polecany m.i. dla cukrzyków. Z bakalii unikaj przede wszystkim orzeszków ziemnych, zwłaszcza że to nie orzechy, tylko nasiona strączkowe :)

      Usuń