Uwielbiam banany. Jakiś czas temu trafiłam na bardzo przecenione i jeszcze bardziej dojrzałe, więc kupiłam (bagatela!) 7 kg. Część zamroziłam na lody, kilka zjedliśmy od razu, upiekłam chlebek [klik] i ciastka bananowe z bakaliami, a z reszty postanowiłam zrobić przetwory, i tak powstało masło orzechowo-bananowe i aż 3 różne rodzaje dżemów. Przepis na masło może wkrótce, dziś podzielę się pomysłem na bananowe powidła. Nie mają one ani grama cukru ani też innych słodzideł - te dojrzałe banany (z plamkami na skórce) są tak słodkie, że doprawdy nie trzeba ich już bardziej dosładzać. Wszystkie są obłędne, mój syn wybrał ten z wanilią, dla mnie prym wiedzie zdecydowanie czekoladowy, gdzie gorycz kakaa cudownie harmonizuje ze słodyczą bananów.
Dżem 1 - bananowo-waniliowy
Dżem 2 - bananowo-jabłkowy
Dżem 3 - bananowo-kakaowy
Banany (i w przypadku dżemu bananowo-jabłkowego - jabłka) obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i przyprawami i "smażymy"na małym ogniu bez przykrycia przez pół godziny od zagotowania. Studzimy i chowamy do lodówki. Następnego dnia (lub przez 3 dni, ale wówczas można krócej) czynność powtarzamy i gorące dżemy wlewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 20 minut (polecam pasteryzowanie na sucho, tj. w piekarniku).
Dżem 1 - bananowo-waniliowy
- 1 kg bananów
- ziarna z 1 laski wanilii
- 1 szklanka wody
Dżem 2 - bananowo-jabłkowy
- 1 kg bananów
- 1 kg jabłek (u mnie dojrzałe, miękkie papierówki)
- pół szklanki wody
- 1 łyżeczka cynamonu
Dżem 3 - bananowo-kakaowy
Banany (i w przypadku dżemu bananowo-jabłkowego - jabłka) obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i przyprawami i "smażymy"na małym ogniu bez przykrycia przez pół godziny od zagotowania. Studzimy i chowamy do lodówki. Następnego dnia (lub przez 3 dni, ale wówczas można krócej) czynność powtarzamy i gorące dżemy wlewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 20 minut (polecam pasteryzowanie na sucho, tj. w piekarniku).
Uwaga! Owoce puszczają sok, więc początkowo masa będzie dość rzadka, ale nie przejmujcie się, zgęstnieje, dając ostatecznie bardzo gęsty dżem. Jeśli chcemy uzyskać jednolicie gładką masę, pod koniec gotowania możemy owoce zmiksować blenderem "żyrafą".
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com/
No coraz bardziej mi smaka robisz i już odliczam dni do powrotu...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie.... mniam. Do naleśników gryczano-teffowych jak znalazł ☺.
OdpowiedzUsuńA na ile słoików starcza ten 1 kg bananów i 1 kg jabłek? :)
OdpowiedzUsuń4-5
UsuńCzy podczas drugiego smażenia dodajemy znowu wodę? Po pierwszym powstała mi naprawdę gęsta papka.
OdpowiedzUsuńJeśli dżem jest już gęsty, można sobie odpuścić drugie smażenie. Wody bym nie dodawała.
UsuńWitam. Dlaczego konieczne jest gotowanie dżemu przez dwa/trzy dni? Nie można po prostu gotować dłużej jegnego dnia aż papka zgestnieje?
OdpowiedzUsuńMożna. Tyle że im dłużej gotujemy, tym więcej strat, jeśli chodzi o składniki odżywcze. Takie smażenie konfitur "na raty" to taki stary, babciny sposób. Ale możesz zrobić wszystko za jednym zamachem
UsuńJak długo sie przechowują?
OdpowiedzUsuńJeśli zapasteryzujesz, to tak długo, jak tradycyjne dżemy. Ale one sa tak dobre, że u nie poleżą zbyt długo ;)
UsuńJa jadam dżemy własnej produkcji nawet po 8latach i są dobre. Ludzie przyzwyczaili się, że wszystko musi mieć datę ważności ale to pomysł kabitalistów, który ma nakręcać rynek. Spotkałemm się nawet z datą ważności na soli w zestawie przypraw. Wracając do tematu, dżem jest dobry po latach dopóki nie straci smaku albo spleśnieje. Moje dżemy zawierają tylko trzy składniki: owoce, cukier i pektynę. Nigdy nie daję żel-fixu lub dżemixu bo jest z trucizną, taką małą dawką pod nazwą e330 i e202. Niestety pęktyny są niedostępne w handlu detalicznym (supermarkety). Raczej małe sklepy typu zdrowa żywność lub internet. Ja kupowałem na allegro. Wracając do tematu to muszę spróbować dżemu z kakao i jabłkiem. Tylko że jabłka są po 7zł :/ a banany codziennie mam po 2,45/kg. Może na razie zamrożę i zrobię z papierówkami bo mam jabłoń przy domu. Pozdrawiam.
UsuńTe kilo to ma być ważone ze skórką czy bez
OdpowiedzUsuńze skórą :)
UsuńCzy jeśli dodam cukier do smaku to nie zmieni konsystencji dżemu bo obawiam się czy go nie rozrzadzi
OdpowiedzUsuńNie sądzę, ale nie dawaj go dużo, dżem jest słodki od samych bananów. W razie czego mżna zagęścić dodając nasion chia
UsuńJakie to surowe kakao ?
OdpowiedzUsuńDowolne.na rynku jest kilka firm. Ale moze byc tez normalne kakao
UsuńDowolne.na rynku jest kilka firm. Ale moze byc tez normalne kakao
UsuńCzy jest gdzieś dostępny przepis na masło orzechowo-bananowe?
OdpowiedzUsuńPycha z jabłkami robię od zawsze ale z kakao nigdy nie robiłam muszę spróbować
OdpowiedzUsuńNo to trzeba wyhaczy promke na banany :D . A czy wyjdzie z takich zoltych, a nie brazowych? Czy po prostu wtedy bedzie mniej slodki?
OdpowiedzUsuń