czwartek, 10 kwietnia 2014

Ziemniaczana tortilla z pomidorami i serem

Za oknem plucha, więc dziś obiad bardziej jesienny niż wiosenny – pożywny i jak na moją dietę dość ciężki. Hiszpańska tortilla z ziemniakami i jajkiem, czyli taki ziemniaczany omlet:) Na ogół staram się unikać ziemniaków, ze względu na dużą ilość skrobi, ale od czasu do czasu można przecież odrobinę zgrzeszyć. Ziemniaki są smażone na niewielkiej ilości tłuszczu (można też je upiec), jednak obecność sera na pewno podnosi kaloryczność potrawy. Można go pominąć, ale wypróbowałam taką wersję i zdecydowanie traci na smaku. Więc jak nie ser to polecam jakieś inne, wyraziste dodatki. Tu zresztą można eksperymentować do woli i wrzucać właściwie cokolwiek, co zalega w lodówce. Danie przygotowuje się szybko i jest banalnie proste.  Warto tylko robić je na mniejszej patelni, bo przy takiej klasycznej tortilla może się nam rozwalić podczas nakładania na talerz.





Składniki na 1 niewielką porcję:
1 średniej wielkości ziemniak
2 jajka
2 pomidory koktajlowe
½ kostki sera typu camembert
1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia (lub oliwa/ olej rzepakowy/kokosowy)
sól, pieprz, mieszanka śródziemnomorska (ok. łyżeczka)
świeża bazylia do dekoracji

Obranego i umytego ziemniaka kroimy na plasterki, solimy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Podsmażamy na średnim ogniu aż się zrumienią, przewracamy na druga stronę.
Kroimy pomidory w ósemki, a ser w drobną kostkę.

Rozbełtane jajka przyprawiamy, dorzucamy pomidory i ser. Gdy ziemniaki usmażą się z obu stron, wrzucamy do masy jajecznej, mieszamy i wylewamy to wszystko z powrotem na patelnię. Chwilę smażymy i jak widzimy że spód się ściął, bierzemy talerz o średnicy zbliżonej do naszej patelni i  kładziemy go na patelnię spodem do góry. Za jego pomocą odwracamy patelnię tak by tortilla znalazła się na talerzu, a następnie delikatnie zsuwamy ją z powrotem na patelnię i jeszcze chwilę smażymy. Dekorujemy bazylią/rukolą. Można podawać z sosem pomidorowym.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz