piątek, 4 kwietnia 2014

Gruszotka z migdałami. Bez mąki

Gruszotka bez mąki
Zapraszam na ciasto nietypowe, choć niekoniecznie na moim blogu J Tradycyjnie nie ma glutenu, ale tym razem nie ma też zbóż, których ostatnio staram się unikać. Jest lekkie, choć tez pożywne, bo zawiera sporo migdałów i kokos. Przepis powstał z inspiracji książką „Cud mąki kokosowej” (miks kilku przepisów proponowanych przez autora plus szczypta mojej fantazji).Moja gruszotka składa się z kokosowo-migdałowego spodu, warstwy lekko skarmelizowanych gruszek i posypki migdałowej.


Ciasto:
¾ szklanki mąki migdałowej
¾ szklanki zmielonych wiórków
5 łyżek rozpuszczonego masła
3 jaja
1 łyżka ksylitolu/miodu

Mieszamy ze sobą mokre składniki, łączymy je z mąkami. Powstanie dość gęsta masa. Wykładamy ją na foremkę [o mnie okrągła foremka silikonowa o średnicy 21 cm).

Przygotowujemy masę gruszkową. Potrzebujemy do niej:
70 dag [po obraniu i pokrojeniu ok. 45] gruszek
1/3 szklanki ksylitolu
1 łyżeczka cynamonu
pół szklanki wody
2 łyżki skrobi ararutowej (lub innej, np. kukurydzianej) wymieszanej z ¼ szklanki wody.

Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu. Dodajemy cukier, cynamon i skrobię wymieszaną z wodą. Mieszamy aż zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia.


Teraz możemy włączyć piekarnik na 160 stopni i przygotować posypkę.
Potrzebujemy:
pół szklanki posiekanych migdałów
¼ szklanki ksylitolu lub np. cukru kokosowego
2 łyżki roztopionego masła
Całość mieszamy.

Gruszki wykładamy na spód ciasta, na wierzch wykładamy naszą kruszonkę. Pieczemy ok. 20 minut. Trzymamy w lodówce do czasu aż odpowiednio stężeje.


Zniknęło tak szybko, ze zdążyłam sfotografować tylko jeden kawałek :)

3 komentarze :

  1. wygląda bardzo paetycznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy skrobie ararutową, kukurydzianą można czymś innym zastąpić lub pominąć ją zupełnie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Skrobia sprawia, że powstaje zbita galaretkowa masa gruszkowa - można ew. poeksperymentować z agarem. Bez niczego też można, po prostu same gruszki, ewentualnie dosłodzone i z odrobiną wody - ale to będzie po prostu mus gruszkowy, jak do szarlotki, a więc zupełnie inne ciasto. Taki mus można też zapiekać razem z ciastem.

    OdpowiedzUsuń