czwartek, 27 lutego 2014

Placki z cukinii, pestek dyni i suszonych pomidorów

Placki z cukinii

Coś dla zapracowanych, lubiących szybkie i proste, a mimo to wyrafinowane dania! Placki z cukinii i mąki z pestek dyni, obficie okraszone suszonymi pomidorami. Smakowały nawet zatwardziałym mięsożercomJ

Składniki (porcja na 15 placków):
2 spore cukinie
1 szklanka pestek z dyni zmielonych na mąkę
2 spore jaja
sos sojowy, sól, oregano suszone, czosnek mielony, kolendra mielona, czarnuszka mielona
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy jajka, zmielone pestki, pomidory bez oliwy, przyprawy. Mieszamy.

Nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz (u mnie masło klarowane) i smażymy na niedużym ogniu. Delikatnie przewracamy na drugą stronę. Jeśli placki będą się rozwalać, można dołożyć 1-2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobi. U mnie dało radę bez, ale musiałam bardzo delikatnie przewracać. Możemy podawać sauté lub polane jogurtem greckim czy dowolnym sosem. Są naprawdę boskie!

1 komentarz :