Placki z cukinii |
Coś dla zapracowanych, lubiących szybkie i proste, a mimo to wyrafinowane dania! Placki z cukinii i mąki z pestek dyni, obficie okraszone suszonymi pomidorami. Smakowały nawet zatwardziałym mięsożercomJ
Składniki (porcja na 15 placków):
2 spore cukinie
1 szklanka pestek z dyni zmielonych na mąkę
2 spore jaja
sos sojowy, sól, oregano suszone, czosnek mielony, kolendra
mielona, czarnuszka mielona
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, odsączamy z
nadmiaru wody, dodajemy jajka, zmielone pestki, pomidory bez oliwy, przyprawy.
Mieszamy.
Nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz (u mnie masło
klarowane) i smażymy na niedużym ogniu. Delikatnie przewracamy na drugą stronę.
Jeśli placki będą się rozwalać, można dołożyć 1-2 łyżki mąki kukurydzianej lub
skrobi. U mnie dało radę bez, ale musiałam bardzo delikatnie przewracać. Możemy
podawać sauté lub polane jogurtem greckim czy dowolnym sosem. Są naprawdę
boskie!
Zrobiłam i przyznam, że są naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuń