poniedziałek, 24 lutego 2014

Placki bananowe bez mąki cukru i tłuszczu

Te placki to prawdziwy hit! Przepis od jakiegoś czasu krąży w sieci, widziałam go na wielu stronach, więc nie podaję źródła. Jego genialność opiera się na absolutnej prostocie i minimalizmie. Do zrobienia tych placków wystarczy bowiem mieć pod ręką banany, jajka i odrobinę tłuszczu do ich usmażenia.


 Na 2 średnie banany dajemy 2 średnie jajka i szczyptę cynamonu (opcjonalnie).  Całość można zmiksować lub nawet rozgnieść banany widelcem i wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
Wrzucamy na ok. łyżeczkę masła klarowanego i smażymy na bardzo małym ogniu. Wychodzą puszyste i naprawdę smaczne placki.
Uwaga - nie przewracamy ich za szybko, dopiero jak jesteśmy pewni, że spodnia część jest już bardzo dobrze wysmażona!

 Można dla urozmaicenia dodać trochę startej gorzkiej czekolady. Podawać sauté lub z dodatkiem ulubionych syropów, konfitur, miodu....
Doskonałe na śniadanie, ale też słodki obiad, bo są całkiem sycące. 

4 komentarze :

  1. Pycha! Zrobiłam wg tego przepisu i naprawdę polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny, szybki przepis!
    delikatne
    sycące
    PYSZNE!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja nie mge ich przerzucic na druga strone, bo sie rozwalaja...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po wrzuceniu na patelnię trzeba zmniejszyć ogień i smażyć na naprawdę minimalnym. przewracać dopiero jak będą już mocno wysmażone od spodu. Robiłam je kilka razy i zawsze wychodziły - raz tylko miałam problem, jak próbowałam je "udoskonalić" dodatkiem mąki, bodajże kokosowej. Z samymi bananami i jajkami nie było problemu

      Usuń