poniedziałek, 13 listopada 2017

Bakaliowe batony superfood. Wegańskie, bezmączne, bez pieczenia



Szukacie idealnej  - tj. zdrowej, smacznej, bezcukrowej i bezzbożowej - przekąski do pracy/szkoły? Albo zastrzyku energii na długie wędrówki, nie tylko po górach? Nie chcecie przepłacać za sklepowe batony, których skład często daje sporo do życzenia? Jeśli tak, mam coś dla Was. Banalnie proste batony złożone z samych zdrowych składników: tylko orzechy i owoce suszone plus odrobina tłuszczu. Żadnej mąki, żadnego cukru (nie licząc tego w owocach), żadnych płatków owsianych, żadnego pieczenia. Dzięki czemu zachowujemy pełną moc wszystkich zdrowych składników i mamy energetyczną dawkę na co najmniej kilka dni!
Składniki można dowolnie zmieniać, w zależności od upodobań i zawartości kuchennych szafek - byle się zgadzały proporcje owoców do tłuszczów.

Po składniki na batony zapraszam do sklepu https://www.e-superfood.pl/ - z bardzo bogatą i atrakcyjną cenowo ofertą. Dodatkowo, dla czytelników bloga, na hasło "zdrowo" rabat w wysokości 5% !Składniki:



Daktyle zalewamy gorącą wodą na minimum 20 minut. Orzechy rozdrabniamy (nie na mąkę, wystarczą małe kawałki). Daktyle miksujemy z masłem orzechowym (odlewamy wodę, ale nie wyciskamy jej z daktyli, mają być mokre), dodajemy pozostałe składniki i mieszamy aż powstanie jedna zbita kula. W razie konieczności dodajemy odrobinę gorącej wody. Masę wylepiamy na formę (papier i smarowanie tłuszczem nie są niezbędne), przykrywamy papierem, obciążamy czymś ciężkim i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Kroimy na kwadraty lub prostokąty. 




***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga

3 komentarze :