Niestety wymaga cukru, który - choćby częściowo - zastępowały banany w tamtych chlebkach. Najlepiej smakuje z masłem orzechowym, świeżym dżemem chia (szklankę świeżych owoców np. truskawek łączymy z łyżką chia, dosładzamy i odkładamy na godzinę do lodówki) czy domową nutellą [np. TAKĄ lub TAKĄ].
Mąkę, wiórki, olej, surowe ziarna kakao czy inulinę kupicie w sklepie Ekogram Zielonki w Krakowie lub w sieci na http://drpelc.pl/ .
Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Składniki:
- 1 szklanka startej cukinii (1 średnia cukinia)
- 1 szklanka mąki z białej kukurydzy (może być tez inna mąka bezglutenowa, np. z łubinu, ryżowa czy jaglana albo mix różnych]
- 2 łyżki tapioki (lub innej skrobi)
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2/3 szklanki soku jabłkowego (lub roślinnego mleka)
- 6 łyżek oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/3 szklanki cukru kokosowego lub brązowego (ksylitolu nie polecam)
- 2 łyżki inuliny (opcjonalnie)
- 2 łyżki kruszonego ziarna kakao (opcjonalnie
Cukinię obieramy, ścieramy na tarce, usuwamy nadmiar wody. Dodajemy mąkę, wiórki, inulinę, cuker.
W drugiej misce łączymy sok, ocet zmieszany z sodą oraz olej. Mokre składniki dodajemy do suchych. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy ziarna kakao. Masę wylewamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut.
***
Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga:
Dlaczego nie polecasz ksylitolu?
OdpowiedzUsuńBo to jednak nie jest produkt naturalny. Wolę surowy cukier z kwiatu kokosa lub palmy daktylowej. Poza tym dania słodzone ksylitolem jakoś mi nie smakują. Nie wiem o co chodzi, bo on niby smaku nie ma, a jednak... Ten kokosowy natomiast nie ma nic wspólnego ze smakiem kokosa, jest raczej karmelowy i fajnie podkręca smak potraw
UsuńWow! Ten chlebek wygląda bardzo smakowicie...mniam mniam:) ..ale z cukinii to bym się niespodziewała że może wyjść taki fajny chlebko:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń