A dziś znów coś z jaglanką w tle. I kolejny pasztet - coś pomiędzy TYM z kaszą gryczaną i pieczarkami a TYM z soczewicą i jaglanką (mój ulubiony). Jak większość, tak i ten jest oczywiście wegański. Na blogu znajdziecie jeszcze parę innych pasztetów - szukajcie w zakładce "Pasty i pasztety":) Macie jakiś ulubiony?
Po Tamari, płatki drożdżowe, cieciorkę i kaszę zapraszam do sklepu Ekogram Zielonki w Krakowie lub w sieci na http://drpelc.pl/ .
Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Składniki:
Po Tamari, płatki drożdżowe, cieciorkę i kaszę zapraszam do sklepu Ekogram Zielonki w Krakowie lub w sieci na http://drpelc.pl/ .
Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 2 szklanki ugotowanej (z dodatkiem soli i ewentualnie bulionu) kaszy jaglanej
- 500 g pieczarek
- 1 cebula plus łyżka oleju
- 3 łyżki sosu Tamari
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- po pół łyżeczki: kurkumy, ostrej wędzonej papryki, czubrycy zielonej
- 1 łyżka przyprawy włoskiej/śródziemnomorskiej/ziół prowansalskich
- sól, pierz do smaku
Na rozgrzany oleju smażymy cebule, gdy sie zeszkli dodajemy kurkume, paprykę i czubrycę. Chwilę smażymy. Wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Dodajemy odrobinę wody, solimy. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze 5-10 minut, aż wchłonie się większość wody.
Połowę pieczarek, kaszę i cieciorkę blendujemy żyrafą lub wrzucamy do malaksera. Dodajemy pozostałe grzyby i resztę składników. Mieszamy. Wykładamy do keksówki i pieczemy około godzinę w 170 stopniach.
***
Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga:
Uwielbiam wege pasztety :)
OdpowiedzUsuńDiano, myślisz, że mogę kaszę jaglaną zastąpić gryczaną?
OdpowiedzUsuńjasne. Smak się nieco zmieni, ale powinno być OK, gryka i pieczarki to dobre połączenie
UsuńNigdy nie używałam płatków drożdżowych i nie mam ich w domu. Czy mogę je pominąć/zastąpić?
OdpowiedzUsuńP.S. Dziękuję za besan laddu, cała rodzina uwielbia!
Płatki dają fajny serowy posmak. Jesli jesz ser mozesz zetrzeć kilka łyżek. Jak nie to ewentualnie dopraw mocniej
UsuńPłatki dają fajny serowy posmak. Jesli jesz ser mozesz zetrzeć kilka łyżek. Jak nie to ewentualnie dopraw mocniej
UsuńPłatki dają fajny serowy posmak. Jesli jesz ser mozesz zetrzeć kilka łyżek. Jak nie to ewentualnie dopraw mocniej
UsuńPłatki dają fajny serowy posmak. Jesli jesz ser mozesz zetrzeć kilka łyżek. Jak nie to ewentualnie dopraw mocniej
Usuńuwielbiam taki rodzaj pasztetów, są pyszne i zdrowe! :-) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń