wtorek, 6 stycznia 2015

Suflet z batatów. Raj dla podniebienia :)

Macie ochotę na ciepły i zdrowy deser? Polecam "suflet" z batatów - pyszny, kremowy, z kruszonką na wierzchu.
Warto wiedzieć, że bataty to dużo zdrowsza wersja ziemniaków: mają sporo beta-karotenu, fitosteroli (obniżają "zły" cholesterol), luteiny (dobra dla oczu), błonnika, potasu. I nie tuczą! Co więcej, pojawiły się ostatnio w znanym owadzim sklepie po naprawdę przyjaznej cenie. Wkrótce na blogu znajdziecie więcej przepisów z wykorzystaniem słodkich ziemniaków, bo ja się w nich totalnie zakochałam :) W przygotowaniu między innymi muffinki (na fali muffinkowego szału nie mogło ich zabraknąć), bruschetta i chlebek.
A tymczasem do dzieła!




Składniki na 3 porcje:

  • 1 słodki ziemniak, dość duży, upieczony wraz ze skórką (może być dzień wcześniej)
  • 4 łyżki cukru pudru (zmieliłam ksylitol)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub ziarenka z połówki laski)
Na kruszonkę:
  • 1/4 szklanki cukru (najlepiej smakuje z kokosowym lub dobrym trzcinowym)
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 1 łyżka mąki z mielonych migdałów (lub innej, np. ryżowej)
  • 2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich (opcja)
Piekarnik ustawiamy na 170 stopni. Upieczonego ziemniaka obieramy ze skóry i blendujemy razem z innymi składnikami do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wylewamy do foremek. 
Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy ze sobą masło, mąkę i cukier, najlepiej dłońmi. Możemy też zacząć od kruszonki i schować ją na chwilę do zamrażarki, a po przygotowaniu ciasta wyjąć i zetrzeć na tarce lub rozkruszyć dłońmi.
Kruszonką posypujemy nasze suflety. Na to dajemy rozdrobnione orzechy
 Pieczemy ok. 15 - 20 minut.



Źródło przepisu: http://blog.katescarlata.com/2014/12/10/mini-sweet-potato-souffles-give-way/



***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz