Szpinak i gorgonzola. Duet idealny, który gości u mnie naprawdę często - czy to w postaci sosu na makaron, czy farszu do tarty lub pizzy [klik]. Jako podstawowy składnik frittaty [klik], a nawet babeczek (mini quiche -przepis już wkrótce). Tym razem proponuję prostą zapiekankę z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Zdrowa, pożywna i bardzo smaczna.
Składniki:
- 200 g. świeżego szpinaku baby
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka czosnku w płatkach lub 1 ząbek świeżego
- 150 g sera gorgonzola (lub innego pleśniowego)
- pół szklanki gęstego jogurtu
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki tapioki (lub innej skrobi)
- kilka suszonych pomidorów (wcześniej zalanych na chwilę wrzątkiem i pokrojonych w kawałki)
- parmezan do posypania (opcjonalnie)
Nagrzewamy piekarnik na 170 stopni.
Szpinak myjemy, suszymy ręcznikiem kuchennym i wrzucamy na patelnię z łyżeczką masła. Dodajemy czosnek i smażymy na średnik ogniu kilka minut, aż szpinak zwiędnie.
Ser rozpuszczamy (rozgniatamy) w miseczce z jogurtem.
Kaszę jaglaną (najlepiej ugotowaną dzień wcześniej) mieszamy ze szpinakiem, serem i przyprawami. W razie konieczności doprawiamy. Dodajemy jajko i skrobię. Mieszamy.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
loading...
Uwielbiam jaglankę w każdej postaci i z pewnością sięgne po Twój przepis:) Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńDaria z magicznakuchniadarii.blogspot.com
Sięgnij i daj znać jak smakowała. Pozdrawiam
UsuńWygląda bardzo smakowicie :) Kaszę jaglaną uwielbiam, ale w takiej postaci jak dotąd nie jadłam :P
OdpowiedzUsuńPolecam, jeśli lubisz ser pleśniowy ze szpinakiem, na pewno ci posmakuje.
UsuńWygląda smakowicie? To wygląda przecież jak wymioty... ale fakt, kasza jaglana ze szpinakiem i serem pleśniowym w każdej postaci jest naprawdę pyszna, choć nie wygląda.
Usuńmmmniiiammmm ;)
OdpowiedzUsuńTakie proste, że też sama na to nie wpadłam :) Pozdrawiam. Ania
OdpowiedzUsuńCo to znaczy inna skrobia?
OdpowiedzUsuńtapioka to skrobia z manioku. W ogólnej sprzedaży dostępna jest skrobia kukurydziana (mazeina) i ziemniaczana (tzw. mąka ziemniaczana to właśnie skrobia). Można użyć dowolnej
UsuńJa dzisiaj zrobię tą zapiekankę. Już nie mogę się doczekać :-)
OdpowiedzUsuńSuper! Daj znać czy smakowała. Pozdrawiam
UsuńZrobiłam! Pyszna !!! Bardzo dobry pomysł. Dziękuję Tobie za tego bloga. Jestem chora na raka i widzę tutaj dużo cennych informacji i przepisów. Będę próbować kolejne ! Pozdrawiam. Agnieszka z Dąbrówki pod Poznaniem
UsuńAgnieszko! Cieszę się, że Ci smakowała. Zapraszam po więcej i życzę powrotu do zdrowia. Jedzenie ma moc :)
UsuńDziękuję! Jestem w trakcie chemioterapii i obawiałam się jak zniesie to mój żołądek i wątroba ale jest ok . Zapiekanka lekka i pyszna.
OdpowiedzUsuńgdyby jednak organizm źle reagował, polecam zamienić gorgonzolę na fetę lub jakiś kozi ser [rolada pleśniowa z Biedry jest super :)]
UsuńDziś upieczona . Wyszła pyszna :) . Na górę jeszcze dodałam jeszcze mozzarellę . Dziękuję za wspaniały przepis .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Katarzyna
Właśnie miałem zamiar się za to zabrać, ale niestety mam tylko płytę do grzania i mikrofalówkę. Mimo wszystko da radę?
OdpowiedzUsuńmożesz zrobić potrawkę zamiast zapiekanki. Pomiń jajko i tapiokę. A więc robisz szpinak jak w przepisie, dorzucasz kaszę, przyprawiasz i dodajesz ser rozpuszczony w mleku. Możesz wzbogacić smak dorzucając pomidory suszone. Też będzie smaczne :)
UsuńCzy można czymś zastąpić skrobię?
OdpowiedzUsuńI czy jeśli dodam pomidory suszone to wciąż będzie nadawała się do zapieczenia w piekarniku?
jasne że tak. Skrobię możesz spróbować pominąć lub dać dowolną mąkę
UsuńSkoro wszyscy twierdzą, że taka pyszna, to nie może być inaczej :) Spróbuję i dam znać jak wyszło! :)
OdpowiedzUsuń