sobota, 10 stycznia 2015

Jaglana zapiekanka ze szpinakiem i gorgonzolą.



Szpinak i gorgonzola. Duet idealny, który gości u mnie naprawdę często - czy to w postaci sosu na makaron, czy farszu do tarty lub pizzy [klik]. Jako podstawowy składnik frittaty [klik], a nawet babeczek (mini quiche -przepis już wkrótce). Tym razem proponuję prostą zapiekankę z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Zdrowa, pożywna i bardzo smaczna.


Składniki:
  • 200 g. świeżego szpinaku baby
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka  czosnku w płatkach lub 1 ząbek świeżego
  • 150 g sera gorgonzola (lub innego pleśniowego)
  • pół szklanki gęstego jogurtu
  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tapioki (lub innej skrobi)
  • kilka suszonych pomidorów (wcześniej zalanych na chwilę wrzątkiem i pokrojonych w kawałki)
  • parmezan do posypania (opcjonalnie)


Nagrzewamy piekarnik na 170 stopni.
Szpinak myjemy, suszymy ręcznikiem kuchennym i wrzucamy na patelnię z łyżeczką masła. Dodajemy czosnek i smażymy na średnik ogniu kilka minut, aż szpinak zwiędnie.
Ser rozpuszczamy (rozgniatamy) w miseczce z jogurtem.
Kaszę jaglaną (najlepiej ugotowaną dzień wcześniej) mieszamy ze szpinakiem, serem i przyprawami. W razie konieczności doprawiamy. Dodajemy jajko i skrobię. Mieszamy. 
Masę wykładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy parmezanem (opcja). Pieczemy ok. pół godziny.


***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
loading...

21 komentarzy :

  1. Uwielbiam jaglankę w każdej postaci i z pewnością sięgne po Twój przepis:) Pozdrawiam,
    Daria z magicznakuchniadarii.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :) Kaszę jaglaną uwielbiam, ale w takiej postaci jak dotąd nie jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jeśli lubisz ser pleśniowy ze szpinakiem, na pewno ci posmakuje.

      Usuń
    2. Wygląda smakowicie? To wygląda przecież jak wymioty... ale fakt, kasza jaglana ze szpinakiem i serem pleśniowym w każdej postaci jest naprawdę pyszna, choć nie wygląda.

      Usuń
  3. mmmniiiammmm ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie proste, że też sama na to nie wpadłam :) Pozdrawiam. Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Co to znaczy inna skrobia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tapioka to skrobia z manioku. W ogólnej sprzedaży dostępna jest skrobia kukurydziana (mazeina) i ziemniaczana (tzw. mąka ziemniaczana to właśnie skrobia). Można użyć dowolnej

      Usuń
  6. Ja dzisiaj zrobię tą zapiekankę. Już nie mogę się doczekać :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Daj znać czy smakowała. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Zrobiłam! Pyszna !!! Bardzo dobry pomysł. Dziękuję Tobie za tego bloga. Jestem chora na raka i widzę tutaj dużo cennych informacji i przepisów. Będę próbować kolejne ! Pozdrawiam. Agnieszka z Dąbrówki pod Poznaniem

      Usuń
    3. Agnieszko! Cieszę się, że Ci smakowała. Zapraszam po więcej i życzę powrotu do zdrowia. Jedzenie ma moc :)

      Usuń
  7. Dziękuję! Jestem w trakcie chemioterapii i obawiałam się jak zniesie to mój żołądek i wątroba ale jest ok . Zapiekanka lekka i pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdyby jednak organizm źle reagował, polecam zamienić gorgonzolę na fetę lub jakiś kozi ser [rolada pleśniowa z Biedry jest super :)]

      Usuń
  8. Dziś upieczona . Wyszła pyszna :) . Na górę jeszcze dodałam jeszcze mozzarellę . Dziękuję za wspaniały przepis .
    Pozdrawiam Katarzyna

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie miałem zamiar się za to zabrać, ale niestety mam tylko płytę do grzania i mikrofalówkę. Mimo wszystko da radę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz zrobić potrawkę zamiast zapiekanki. Pomiń jajko i tapiokę. A więc robisz szpinak jak w przepisie, dorzucasz kaszę, przyprawiasz i dodajesz ser rozpuszczony w mleku. Możesz wzbogacić smak dorzucając pomidory suszone. Też będzie smaczne :)

      Usuń
  10. Czy można czymś zastąpić skrobię?
    I czy jeśli dodam pomidory suszone to wciąż będzie nadawała się do zapieczenia w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne że tak. Skrobię możesz spróbować pominąć lub dać dowolną mąkę

      Usuń
  11. Skoro wszyscy twierdzą, że taka pyszna, to nie może być inaczej :) Spróbuję i dam znać jak wyszło! :)

    OdpowiedzUsuń