środa, 14 stycznia 2015

"Bruschetta" ze słodkich ziemniaków. Z rukolą, suszonym pomidorem, guacamole i balsamico. Kolacja bogów :)

Zapiekane bataty z awokado, suszonymi pomidorami, rukolą i balsamico
Wspominałam już o mojej miłości do batatów? Warto po nie sięgać, bo to prawdziwa skarbnica witamin (pisałam o tym tutaj]
Tym razem proponuję coś dla posiadaczy raczej wyrafinowanych gustów. Zapiekane, na modłę włoskiej bruschetty, bataty (słodkie ziemniaki) z delikatnym guacamole z awokado. A to wszystko wzbogacone suszonymi pomidorami i rukolą. Całości dopełnia delikatna słodycz kremu balsamicznego z truskawką, doskonale komponująca się ze smakiem batatów.


Składniki na cztery porcje:

  • 1 spory batat
  • łyżeczka oleju ryżowego do posmarowania ziemniaka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • sól, pieprz
  • 4 połówki suszonych pomidorów (jeśli nie mamy takich w zalewie, zalewamy je na chwilę wrzątkiem, by zmiękły)
  • garść rukoli
  • sos balsamiczny truskawkowy (jeśli nie macie sosu, może być zwykły ocet balsamiczny)
Piekarnik ustawiamy na 200 stopni (na funkcję grill plus góra, jeśli taką mamy lub góra-dół). Ziemniaka obieramy ze skóry i kroimy na 4 grube plastry. Każdy smarujemy lub spryskujemy olejem i układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Zapiekamy, uważając by nie rozgotować batatów.
Delikatne guacamole
Awokado obieramy ze skóry i rozdrabniany w malakserze. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Czosnku ani cebuli nie polecam, lepiej zachować delikatny smak sosu, a więc nie do końca taki, jak w klasycznym guacamole. 
Pomidory kroimy na wąskie paski.

Upieczone bataty smarujemy pasta z awokado, na to układamy pomidory i kilka listków rukoli. Polewamy sosem balsamicznym i podajemy.
Dobrze smakuje też na zimno.




***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

2 komentarze :