Zapiekane bataty z awokado, suszonymi pomidorami, rukolą i balsamico |
Tym razem proponuję coś dla posiadaczy raczej wyrafinowanych gustów. Zapiekane, na modłę włoskiej bruschetty, bataty (słodkie ziemniaki) z delikatnym guacamole z awokado. A to wszystko wzbogacone suszonymi pomidorami i rukolą. Całości dopełnia delikatna słodycz kremu balsamicznego z truskawką, doskonale komponująca się ze smakiem batatów.
Składniki na cztery porcje:
- 1 spory batat
- łyżeczka oleju ryżowego do posmarowania ziemniaka
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- sól, pieprz
- 4 połówki suszonych pomidorów (jeśli nie mamy takich w zalewie, zalewamy je na chwilę wrzątkiem, by zmiękły)
- garść rukoli
- sos balsamiczny truskawkowy (jeśli nie macie sosu, może być zwykły ocet balsamiczny)
Piekarnik ustawiamy na 200 stopni (na funkcję grill plus góra, jeśli taką mamy lub góra-dół). Ziemniaka obieramy ze skóry i kroimy na 4 grube plastry. Każdy smarujemy lub spryskujemy olejem i układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Zapiekamy, uważając by nie rozgotować batatów.
Delikatne guacamole |
Awokado obieramy ze skóry i rozdrabniany w malakserze. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Czosnku ani cebuli nie polecam, lepiej zachować delikatny smak sosu, a więc nie do końca taki, jak w klasycznym guacamole.
Pomidory kroimy na wąskie paski.
Upieczone bataty smarujemy pasta z awokado, na to układamy pomidory i kilka listków rukoli. Polewamy sosem balsamicznym i podajemy.
Dobrze smakuje też na zimno.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
super to wygląda:) świetny pomysł
OdpowiedzUsuńwygląda bosko, ale nie mam ani jednego produktu :(
OdpowiedzUsuń