środa, 3 grudnia 2014

Wykwintny "sernik" z kaszy jaglanej. Wegański, bezglutenowy, zdrowy i przepyszny!


Wiem, że to nieskromnie i nieelegancko się tak przechwalać, ale muszę to napisać: to najlepsze ciasto z kaszy jaglanej, jakie kiedykolwiek jadłam, a zdarzyło mi się jeść ich niemało, a nawet parę razy robić (tu polecam choćby moje jaglane brownie). Ale to ciacho przebija wszystkie i śmiało może konkurować z tradycyjnymi sernikami. Co, jak mniemam, ucieszy nie tylko wegan i osoby z nietolerancją nabiału, ale wszystkim, którym leży na sercu dbanie o zdrowie. Jak zawsze w moich przepisach, nie ma tu mąki zawierającej gluten, nie ma rafinowanego cukru ani niezdrowych tłuszczów. Tradycyjną mąkę zastąpiły płatki jaglane i mąka kokosowa, zamiast zwykłego cukru dałam syrop z daktyli, ksylitol i cukier z palmy daktylowej, a tłuszcz wystąpił tylko w postaci niewielkiej ilości oleju kokosowego.
Kończąc te przechwałki dodam jeszcze, że wszystkie części tego bajecznego wypieku są od początku moją inwencją. Tak, wiem, że w blogosferze jest mnóstwo serników z jaglanki, ale ja z żadnego nie korzystałam, a wszelkie ewentualne podobieństwa proszę odbierać jako naturalną zbieżność pomysłów i inspiracji.
To do dzieła!
Po składniki  zapraszam do sklepu https://www.e-superfood.pl/ - z bardzo bogatą i atrakcyjną cenowo ofertą. Dodatkowo, dla czytelników bloga, na hasło "zdrowo" rabat w wysokości 5% !

Spód z płatków jaglanych:
  • 1 szklanka namoczonych daktyli (im dłużej będą moczone, tym nasz blender szybciej się z nimi upora)
  • pół szklanki płatków jaglanych
  • pół szklanki mąki kokosowej
Daktyle miksujemy na gładką masę, płatki rozdrabniamy w blenderze (nie na mąkę). Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą aż do powstania w miarę jednolitej masy. Wylepiamy tą masą formę na ciasto (ja użyłam kwadratowej, 20x20 cm).

Masa jaglana biała
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, najlepiej na mleku (oczywiście roślinnym) będzie bardziej kremowa
  • 100 g kremu kokosowego 
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżka amaretto (można pominąć i dać ciut więcej cukru lub syropu i zastąpić olejkiem migdałowym czy ekstraktem z wanilii)
  • 1 łyżka inuliny (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Rozpuszczamy krem kokosowy (w mikrofali lub w kąpieli wodnej - do miękkości, nie musi być zupełnie rozpuszczony). Wszystkie składniki łączymy ze sobą i blendujemy na gładko. 

Masa jaglana malinowa
  • 2 szklanki kaszy ugotowanej jaglanej
  • 100 g kremu kokosowego 
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżka inuliny (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki liofilizowanych malin (lub więcej, kolor będzie wówczas intensywniejszy a smak wyrazisty, ja jednak więcej nie miałam) - mogą być też świeże lub mrożone owoce 
Postępujemy jak wyżej.
Na spód wylewamy biała masę, wygładzamy. Na to dajemy masę malinową. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 30 minut. 

Polewa
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu z daktyli lub innego płynnego słodzidła
  • 3 łyżki surowego kakao lub karobu
  • 3 łyżki delikatnie rozdrobnionych orzechów włoskich 
  • 3 łyżki rodzynek (proponuję wcześniej namoczyć, by pozbyć się oleju)
W garnuszku, na niewielkim ogniu podgrzewamy olej kokosowy z kakaem i syropem (możemy też olej podgrzać w mikrofalówce i wymieszać z resztą) aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy. Na lekko wystudzone ciasto wylewamy jeszcze ciepłą masę i zostawiamy do wystudzenia. Jemy po schłodzeniu i przechowujemy w lodówce. 





***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

    loading...

    11 komentarzy :

    1. Gdzie kupić lub jak zrobić krem kokosowy? Bo super przepis i bardzo chętnie zrobię, ale nie wiem o co chodzi z tym kremem w kostce:/ pomóż proszę:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Można kupić w zdrowej żywności, sklepach dla wegetarian i Kuchniach świata. Ja kupuję w KŚ stacjonarnym za 7 zł, w necie nie wiem czemu mają drożej. Jak ktoś chce się bawić ze świeżym kokosem to można zrobić samemu - rozłupać, obrać, pokroić w kawałki, potrzymać trochę w wodzie żeby zmiękł i zmiksować. Albo zetrzeć na tarce. A gotowy wygląda tak
        http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fsklep.kuchnieswiata.com.pl%2Fproduct-pol-126-Krem-kokosowy-blok-nierafinowany-olej-kokosowy-w-kostce-200g-.html&h=WAQEhrIK-

        Usuń
    2. Jaglana surowa czy ugotowana?

      OdpowiedzUsuń
    3. Czy krem kokosowy to to samo co olej kokosowy:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nie. Krem to miąższ z kokosa, który ma w sobie tłuszcz, ale nie składa się z samego tłuszczu. W komentarzu wyżej wyjasniam dokładniej. w przepisie jest też odsyłacz do zdjęcia produktu

        Usuń
      2. A czy mogą to być zmiksowane do postaci płynnej wiórki kokosowe?

        Usuń
      3. możesz spróbować, jeśli masz dobry sprzęt i zrobi Ci takie masło

        Usuń
    4. Hej, a jeśli ktoś nie jest weganinem czy krem kokosowy można zastąpić masłem?
      Karolina

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nie bardzo. Krem kokosowy zwie się czasem masłem kokosowym, ale to "masło" powstaje ze zmielenia świeżego kokosa. Ma w sobie tłuszcz, ale nie tylko. Poza tym pachnie. Może można pokombinować z blendowaniem wiórków plus masło, ale za efekt nie ręczę.

        Usuń