niedziela, 3 sierpnia 2014

Potrawka z ciecierzycy. Proste, szybkie a jakże smaczne danie!


A dziś propozycja dla zapracowanych i lubiących, jak jak, ciecierzycę. Zawsze staram się mieć w lodówce puszkę cieciorki czy soczewicy - jak nie mam czasu na gotowanie, robię takie proste, a naprawdę pyszne potrawki. Pomidory suszone we własnej zalewie mam w domu zawsze [klik], ser też. Ale można tu dowolnie kombinować, a w ostateczności nawet sama podsmażana i dobrze doprawiona cieciorka da radę.

  • 1 puszka cieciorki
  • 3 pokrojone w kawałki połówki suszonych pomidorów
  • kawałek sera pleśniowego typu lazur lub gorgonzola
  • kilka listków rukoli
  • łyżeczka oleju (u mnie kokosowy)
  • przyprawy: po pół łyżeczki kurkumy, mielonej kolendry, czarnuszki, kuminu, sosu sojowego

Na oleju podsmażamy chwilę przyprawy, wrzucamy cieciorkę, mieszamy przez ok. minutę. Zmniejszamy ogień. Dodajemy pomidory bez zalewy i ser pleśniowy. Mieszamy tak chwilę na minimalnym ogniu aż ser się częściowo rozpuści. Dodajemy rukolę i wykładamy na talerze. Z podanych proporcji wychodzi jedna duża lub dwie małe (jak na zdjęciu) porcje. Głodomorom polecam usmażenie jajka na twardo - pasuje doskonale.



***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego drugiego, tym razem podróżniczego, bloga 

1 komentarz :