niedziela, 1 czerwca 2014

Muffinki kokosowe z truskawkami. Bez zbóż i bez cukru. Obłędne!

Muffinki kokosowe z truskawkami
Idealna propozycja na Dzień Dziecka, sprawdzona na moim, trochę już wyrośniętym, ale wciąż uwielbiającym słodkości synu. Sama zresztą też z trudem się im opieram. Są bardzo truskawkowe i nie za bardzo słodkie. A przy tym rozpływają się w ustach - dosłownie i w przenośni. Wykonanie jest proste i szybkie, efekt wspaniały, a sumienie czyste - te babeczki to samo zdrowie, można pałaszować do woli. Więc do dzieła:



Składniki na 9 małych lub 6 większych muffinek [ale radze robić od razu z podwójnej porcji :)]:

  • 3 jaja
  • 50 g maki kokosowej (1/3 szklanki)
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła (u mnie klarowane)
  • 3 łyżki miodu/erytrol dla keto
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  • ziarna z połówki wanilii - opcjonalnie
  • szklanka truskawek dobrze wysuszonych (jak nie lubicie takich mocno owocowych i mokrych można dać pół szklanki)

Miksujemy lub dokładnie mieszamy ze sobą: jaja, miód, masło, wanilię. Gdy uzyskamy jednolita masę dodajemy mąkę wcześniej połączoną z proszkiem. Dokładnie mieszamy aż nie będzie żadnych grudek. Wrzucamy truskawki pokrojone w ćwiartki i tak uzyskaną masą wykładamy natłuszczone foremki do muffinek. Pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut. 




***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego drugiego, tym razem podróżniczego bloga 

13 komentarzy :

  1. Gdzie moge kupic make kokosowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zdrowej żywności na przykład. Ja kupiłam ostatnio w sieciówce Kuchnie świata. W ostateczności można zmielić wiórki, będzie tylko bardziej tłuste, bo ta sklepowa mąka jest częściowo odtłuszczona. Pewnie da się też z inną mąką, wówczas jednak polecałabym mniej jajek - kokos bardzo absorbuje płyny i jajka pomagają zachować odpowiednią strukturę.

      Usuń
  2. Dziekuje za odpowiedz,ale mieszkam w UK,bylam pewna,nie wiem czemu w sumie,ze tez mieszkasz w Anglii.

    OdpowiedzUsuń
  3. a myślisz, że z mąki migdałowej ma to szansę wyjść?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaryzykowałabym :) Też myślałam o zrobieniu ich z migdałowej, więc daj znać jak wyszły

      Usuń
  4. mam pytanie, dlaczego w kazdym przepisie z maka kokosowa potrzeba az 3 jajek, wymaga ona jakiegos specjalnego traktowania? Ja zazwyczaj daje do muffinow jedno:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Do innej, zwłaszcza zbożowej mąki wystarczy jedno jajko, albo nawet wcale. Mąka kokosowa ma dużo więcej błonnika w porównaniu do innych mąk, w związku z czym bardzo absorbuje wilgoć. Dodanie większej ilości wody jednak nie pomaga, można spróbować z większą ilością tłuszczu, ale jajka spisują się tu najlepiej. Bez nich powstanie twarde i łamiące się ciasto.

      Usuń
  5. Hej kochana! Gratuluje boskich przepisow, wlasnie robie te z truskawkami, ale nie mialam maki kokosowej, wiec zmielilam kokosowe wiorki i migdaly, ale i tak ciasto wyszlo bardzo lejace...Nie odpowiesz mi od razu :), wiec zaryzykuje i dodam jeszcze troche zmielonych migdalow i wiorow...zobaczymy co z tego bedzie :) Buzkaaaaaaaaaaaaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zrobić z samym migdałów lub pół na pół z wiórkami. Zaryzykowałabym wówczas zmniejszenie jajek choć o jedno.Bo mąka kokosowa jest odtłuszczona i bardzo absorbuje płyny, wiórki ze względu na tłuszcz mniej.

      Usuń
    2. i polecam najnowszy przepis na muffinki z bananem- są jeszcze lepsze!

      Usuń
    3. Czy mozna tu zastapic maslo olejem kokosowym?

      Usuń