Muffinki kokosowe z truskawkami |
Składniki na 9 małych lub 6 większych muffinek [ale radze robić od razu z podwójnej porcji :)]:
- 3 jaja
- 50 g maki kokosowej (1/3 szklanki)
- 3 łyżki rozpuszczonego masła (u mnie klarowane)
- 3 łyżki miodu/erytrol dla keto
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
- ziarna z połówki wanilii - opcjonalnie
- szklanka truskawek dobrze wysuszonych (jak nie lubicie takich mocno owocowych i mokrych można dać pół szklanki)
Miksujemy lub dokładnie mieszamy ze sobą: jaja, miód, masło, wanilię. Gdy uzyskamy jednolita masę dodajemy mąkę wcześniej połączoną z proszkiem. Dokładnie mieszamy aż nie będzie żadnych grudek. Wrzucamy truskawki pokrojone w ćwiartki i tak uzyskaną masą wykładamy natłuszczone foremki do muffinek. Pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego drugiego, tym razem podróżniczego bloga
Super przepis.
OdpowiedzUsuńGdzie moge kupic make kokosowa?
OdpowiedzUsuńW zdrowej żywności na przykład. Ja kupiłam ostatnio w sieciówce Kuchnie świata. W ostateczności można zmielić wiórki, będzie tylko bardziej tłuste, bo ta sklepowa mąka jest częściowo odtłuszczona. Pewnie da się też z inną mąką, wówczas jednak polecałabym mniej jajek - kokos bardzo absorbuje płyny i jajka pomagają zachować odpowiednią strukturę.
UsuńDziekuje za odpowiedz,ale mieszkam w UK,bylam pewna,nie wiem czemu w sumie,ze tez mieszkasz w Anglii.
OdpowiedzUsuńa myślisz, że z mąki migdałowej ma to szansę wyjść?
OdpowiedzUsuńZaryzykowałabym :) Też myślałam o zrobieniu ich z migdałowej, więc daj znać jak wyszły
Usuńmam pytanie, dlaczego w kazdym przepisie z maka kokosowa potrzeba az 3 jajek, wymaga ona jakiegos specjalnego traktowania? Ja zazwyczaj daje do muffinow jedno:-)
OdpowiedzUsuńDokładnie. Do innej, zwłaszcza zbożowej mąki wystarczy jedno jajko, albo nawet wcale. Mąka kokosowa ma dużo więcej błonnika w porównaniu do innych mąk, w związku z czym bardzo absorbuje wilgoć. Dodanie większej ilości wody jednak nie pomaga, można spróbować z większą ilością tłuszczu, ale jajka spisują się tu najlepiej. Bez nich powstanie twarde i łamiące się ciasto.
UsuńHej kochana! Gratuluje boskich przepisow, wlasnie robie te z truskawkami, ale nie mialam maki kokosowej, wiec zmielilam kokosowe wiorki i migdaly, ale i tak ciasto wyszlo bardzo lejace...Nie odpowiesz mi od razu :), wiec zaryzykuje i dodam jeszcze troche zmielonych migdalow i wiorow...zobaczymy co z tego bedzie :) Buzkaaaaaaaaaaaaa
OdpowiedzUsuńmożna zrobić z samym migdałów lub pół na pół z wiórkami. Zaryzykowałabym wówczas zmniejszenie jajek choć o jedno.Bo mąka kokosowa jest odtłuszczona i bardzo absorbuje płyny, wiórki ze względu na tłuszcz mniej.
Usuńi polecam najnowszy przepis na muffinki z bananem- są jeszcze lepsze!
UsuńCzy mozna tu zastapic maslo olejem kokosowym?
UsuńJasne
OdpowiedzUsuń