Jeśli nie macie co zrobić ze świeżym kokosem, polecam pyszne babeczki, opcjonalnie w czekoladzie gorzkiej. Można je zrobić również z suszonych wiórków, będą wówczas bardziej przypominały klasyczne coco au miel.
Ja z mojego orzecha najpierw zrobiłam mleko, zalewając kawałki kokosa ok. litrem wody i blendując kilka chwil. Po odcedzeniu mleka zostały mi wiórki, z których postanowiłam zrobić takie oto babeczki. Mleko zresztą też częściowo zużyłam:
Składniki:
***
Przepis bierze udział w akcji babki i babeczki:)
Ja z mojego orzecha najpierw zrobiłam mleko, zalewając kawałki kokosa ok. litrem wody i blendując kilka chwil. Po odcedzeniu mleka zostały mi wiórki, z których postanowiłam zrobić takie oto babeczki. Mleko zresztą też częściowo zużyłam:
Składniki:
- jeden średniej wielkości kokos, rozłupany i obrany ze skórki - starty na tarce lub zmielony w blenderze na wiórki - mi wyszło ok. 250 g
- pełna szklanka mleka kokosowego (jeśli robicie z suszonych wiórków, może być takie z puszki)
- woda z kokosa - ok. 1/4 szklanki
- pół szklanki ksylitolu
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- pół szklanki mąki bezglutenowej (u mnie akurat jaglana, ale może być też kokosowa)
- łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy i bez fosforanów, czyli kamień winny)
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Mleko i wodę gotujemy z dodatkiem miodu, studzimy. Mieszamy mąkę z proszkiem, dodajemy wiórki, ksylitol. Do uzyskanej mieszanki wlewamy powoli mleko, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy dwa dobrze roztrzepane jajka.
Masę nakładamy do foremek - u mnie to silikonowe serduszka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i pieczemy aż lekko zbrązowieją - u mnie niecałe 20 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Dosładzamy miodem, syropem lub ksyliotolem. Można też dodać łyżkę masła, ale nie jest to konieczne. Polewamy wyjęte z foremek babeczki polewą i wstawiamy do lodówki czekając, aż masa zastygnie.
***
Przepis bierze udział w akcji babki i babeczki:)
Fajne te Twoje serduszka:) milo by bylo jakby ktos takie mi zrobil:)
OdpowiedzUsuńMuszę być pyszne, uwielbiam smak kokosowy.
OdpowiedzUsuńNo własnie..musza byc pyszne..dzieki za udział w akcji..ale poproszę chociaż o link do akcji.
OdpowiedzUsuńZrobione:)
Usuń