Za oknem plucha, więc dziś obiad
bardziej jesienny niż wiosenny – pożywny i jak na moją dietę dość ciężki. Hiszpańska tortilla z ziemniakami i jajkiem, czyli taki ziemniaczany omlet:) Na
ogół staram się unikać ziemniaków, ze względu na dużą ilość skrobi, ale od
czasu do czasu można przecież odrobinę zgrzeszyć. Ziemniaki są smażone na
niewielkiej ilości tłuszczu (można też je upiec), jednak obecność sera na pewno
podnosi kaloryczność potrawy. Można go pominąć, ale wypróbowałam taką wersję i
zdecydowanie traci na smaku. Więc jak nie ser to polecam jakieś inne, wyraziste
dodatki. Tu zresztą można eksperymentować do woli i wrzucać właściwie cokolwiek,
co zalega w lodówce. Danie przygotowuje się szybko i jest banalnie proste. Warto tylko robić je na mniejszej patelni, bo
przy takiej klasycznej tortilla może się nam rozwalić podczas nakładania na talerz.
Składniki na 1 niewielką porcję:
1 średniej wielkości ziemniak
2 jajka
2 pomidory koktajlowe
½ kostki sera typu camembert
1 łyżeczka masła klarowanego do
smażenia (lub oliwa/ olej rzepakowy/kokosowy)
sól, pieprz, mieszanka
śródziemnomorska (ok. łyżeczka)
świeża bazylia do dekoracji
Obranego i umytego ziemniaka
kroimy na plasterki, solimy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
Podsmażamy na średnim ogniu aż się zrumienią, przewracamy na druga stronę.
Kroimy pomidory w ósemki, a ser w
drobną kostkę.
Rozbełtane jajka przyprawiamy,
dorzucamy pomidory i ser. Gdy ziemniaki usmażą się z obu stron, wrzucamy do
masy jajecznej, mieszamy i wylewamy to wszystko z powrotem na patelnię. Chwilę
smażymy i jak widzimy że spód się ściął, bierzemy talerz o średnicy zbliżonej
do naszej patelni i kładziemy go na
patelnię spodem do góry. Za jego pomocą odwracamy patelnię tak by tortilla
znalazła się na talerzu, a następnie delikatnie zsuwamy ją z powrotem na
patelnię i jeszcze chwilę smażymy. Dekorujemy bazylią/rukolą. Można podawać z
sosem pomidorowym.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz