środa, 12 marca 2014

Mleko migdałowe z delikatną nutą wanilii

Od ponad 1,5 roku nie pijam krowiego mleka (dlaczego? o tym możesz przeczytać tutaj:
http://zdrowozakrecona.blogspot.com/p/tego-lepiej-unikac.html); unikam też jego przetworów – wyjątkiem jest ekologiczne niepasteryzowane masło i od czasu do czasu ser typu brie czy gorgonzola. na ogół jednak sery kupuję kozie, z koziego mleka przygotowuję też zazwyczaj jogurty.
Zdecydowanie preferuję jednak mleka roślinne, niestety te sklepowe nie są zbyt wartościowe, mimo swej niemałej ceny. Dlatego warto, nawet jeśli nie dysponujemy odpowiednim sprzętem, zrobić takie mleko samodzielnie – nie jest to ani czasochłonne, ani trudne zajęcie, a z całą pewnością wychodzi taniej, nawet jeśli bazowym składnikiem są bakalie.
 Dziś proponuję taki prościutki przepis na mleko z płatków migdałowych, z dodatkiem wanilii.


Składniki:
pół szklanki płatków migdałowych
3 łyżki ksylitolu
ziarna z połówki laski wanilii

Płatki (mogą też być zblanszowane migdały lub nerkowce) zalewamy ciepłą wodą na minimum godzinę (można też zostawić na noc. Wodę wylewamy, płatki wrzucamy do kielichowego blendera, zalewamy 2 szklankami zimnej wody, dorzucamy ksylitol i wanilię (lub inne dodatki, np. miód, kakao). Włączamy robot i pozwalamy mu mieszać przez chwilę składniki. Następnie przecedzamy płyn przez sito lub gazę i rozkoszujemy się delikatną słodyczą migdałów i wanilii.
Takie mleczko cudownie nadaje się do picia, jeśli ktoś lubi, ale można na nim również gotować płatki czy jaglankę (lub pół na pół z wodą) albo dodawać do naleśników czy placków.

Ja robię zwykle z 2 szklanek mleka, chyba że z góry wiem, do czego mleczka użyję. Taki napój może bowiem stać w lodówce nie dłużej niż 2 dni.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz